Logo of Team Belgium

Nina Derwael werd gisterenavond op het Sportgala in Schelle voor de derde keer in haar carrière verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

De turnster kreeg in het jaarlijkse referendum van Sportspress 1.153 punten achter haar naam en daarmee haalde ze het met een voorsprong van 78 punten van meerkampster Nafi Thiam (1.075). Basketbalspeelster Emma Meesseman, de winnares van vorig jaar, eindigde met 430 punten op de derde plaats.

Voor Derwael is het na 2018 en 2019 de derde bekroning in haar carrière. Ook Thiam werd reeds drie keer tot Sportvrouw van het Jaar uitgeroepen, in 2014, 2016 en 2017.

Met prestaties op het allerhoogste wereldniveau domineren beide vrouwen al jaren hun sport. "Dit went nooit en al zeker omdat ik de trofee vanavond niet had verwacht", vertelde Derwael.
"Het was heel spannend tussen Nafi en mij. Ik was al blij genomineerd te zijn en ben naar hier gekomen zonder verwachtingen. Het is dan ook heel leuk dat ik opnieuw zo'n mooie trofee mee naar huis mag nemen. Ik heb de trofee nu drie keer gewonnen en de eerste is altijd leuk, maar ik denk dat dit wel de mooiste is. Na een enorm moeilijk jaar steekt deze er toch wel bovenuit. Ik vind dat echt een enorm raar gevoel. Ik had als klein meisje nooit durven dromen om ooit een olympische titel te pakken of Sportvrouw van het Jaar te worden. Dat kwam helemaal niet in mij op." Het verschil met Thiam bedroeg amper 78 punten. "Het is een hele moeilijke vergelijking, want je hebt twee olympische gouden medailles. Ik heb veel respect voor Nafi, die voor de tweede keer op rij olympisch kampioene is geworden. Ik ga het haar niet zomaar nadoen. We werken er allemaal heel hard voor. Het is onbegonnen werk om alle medailles met mekaar te vergelijken."

Derwael heeft twee belangrijke afspraken in haar agenda staan. "Het eerstvolgende doel is het WK in Antwerpen en dan hopelijk nog de Spelen in Parijs. Wat daarna de toekomst zal brengen, dat weet ik nog niet. Nu is het vooral genieten. Nu focus ik mij eerst nog op het dansen (Derwael doet mee aan het tv-programma Dancing with the Stars, red). Ik zal daarna wel zien voor welke wedstrijd ik klaar ben. Is dat het EK, het WK? Ik zal mezelf niet pushen voor iets waar ik op dat moment niet klaar voor ben. Ik ga niet naar een WK om gewoon mee te doen. Tegen Antwerpen wil ik helemaal terug op mijn top zijn."

Nafi Thiam greep naast de prijs, maar verloor er haar glimlach niet bij. "De stemgerechtigden moesten hier kiezen tussen twee olympische kampioenen en Nina heeft gewonnen. Ik ben dan ook blij voor haar. Ik beschouw de overige genomineerden hier nooit als concurrentes. Ik ben erg competitief op de piste, maar erbuiten niet. Ik beschouw het altijd als een hele eer hier te mogen zijn. Het is dan ook belangrijk dat het gala dit jaar toch kon doorgaan, ondanks alle moeilijkheden. We hebben op sportief vlak zo'n mooi jaar achter de rug."

Belga