Logo of Team Belgium

Nina Derwael toont begrip voor de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio (24 juli-9 augustus) wegens de coronacrisis uit te stellen tot volgend jaar. De 19-jarige turnster had het event in de Japanse hoofdstad met stip aangeduid, maar zal nu nog wat langer geduld moeten hebben. "Het uitstel zit vooral in je hoofd", reageerde Derwael. "We moeten nu mentaal de klik maken en ons focussen op 2021."

Voor Derwael, die ook met de Belgische ploeg haar ticket op zak had, kwam het nieuws rond het uitstel van de Spelen dinsdag niet als een verrassing. "Ik zag het aankomen en kan de beslissing best begrijpen", vertelde de Truiense in een online persconferentie. "De gezondheid gaat altijd voor. Maar samen met de andere turnsters ben ik natuurlijk ook wat ontgoocheld. We werken al vier jaar naar Tokio toe maar moeten dat doel nu plots uitstellen. Het zal even duren om het te laten bezinken. We gaan nu gewoon de isolatie uitzitten en nadien kijken hoe het verder moet. Ondertussen probeer ik me thuis zo fit mogelijk te houden. Hopelijk kunnen we na 5 april weer starten met trainen."

Derwael maakte de voorbije jaren vooral indruk op de brug met ongelijke leggers, met in 2018 en 2019 telkens de wereldtitel. Vreest de Limburgse dat de concurrentes de extra maanden zullen gebruiken om dichterbij te sluipen? "Daar maak ik me niet al te veel zorgen over. Het uitstel geldt voor iedereen. Ook ik kan de komende maanden dus nog stappen vooruit zetten. Ik denk dat het vooral belangrijk is om fit te blijven en de focus te behouden, ook al vinden de Spelen pas een jaar later plaats."

De turnster zal, eenmaal de coronacrisis is gaan liggen, het geweer niet van schouder veranderen. "Het plan is om gewoon te blijven trainen zoals de voorbije maanden. Er komt nu inderdaad tijd vrij om links en rechts wat elementen bij te stellen, maar we houden vast aan onze koers. Hopelijk is de crisis snel verleden tijd en kunnen we spoedig opnieuw wedstrijden turnen."

Ook volgens coach Marjorie Heuls is de verschuiving van de Spelen geen ramp. "Nina krijgt nu bijkomende tijd om alles te finetunen, al is dat natuurlijk ook zo voor de concurrentie. Maar ik heb er vertrouwen in dat het uitstel geen probleem zal vormen. Wel hoop ik dat er snel duidelijkheid komt over wanneer de Spelen zullen plaatsvinden in 2021. Dan kunnen we haar kalender richting Tokio vastleggen. Nu is dat nog koffiedik kijken", besloot Heuls, van wie het contract tot na de voorziene datum van de Spelen deze zomer liep. "Maar ik voorspel daarrond geen problemen", klinkt het bij de Française.

Belga