Logo of Team Belgium

Gewichthefster Nina Sterckx is amper 18, maar ze mocht haar koffers voor Japan al pakken op de basis van de wereldranking. Daarin schoof ze de voorbije maanden flink op na onder meer brons op het EK en zilver op het WK voor min 20-jarigen (in de -55 kg). Ze heeft de goede vorm beet en hoopt dat zaterdag ook op de olympische bühne te tonen.

"De trainingen zijn de laatste tijd goed gegaan. Mijn coaches en ik zijn tevreden over hoe alles is verlopen. Hopelijk kan ik een hele goede wedstrijd neerzetten", zegt Sterckx.

"Eigenlijk ben ik hier in de eerste plaats om ervaring op te doen want initieel was het doel in Parijs mee te doen en daar mooi te presteren. Mocht ik uiteindelijk toch in de top acht geraken, een olympisch diploma halen, dat zou geweldig zijn."

Sterckx treedt normaal aan in de klasse tot 55 kg maar zal op de Spelen in de min 49 kg uitkomen. Dat vergt veel van haar lichaam. "Ik moet veel afvallen voor deze wedstrijd. Het hoort nu eenmaal bij onze sport. Voorlopig gaat alles volgens plan en heb ik er niet te veel last van. Ik moet nog anderhalve kg kwijtspelen van de bijna 10 kg die eraf moest. In april woog ik 58,5 terwijl ik naar 49 moet. Het is al een hele prestatie op zich te kunnen zeggen dat je 10 kg bent afgevallen. Die laatste week gaat het vooral nog om vochtverlies. Dat doe je door in de sauna te gaan, niet meer te drinken."

Na de competitie mag de riem er wel (zachtjes) af. "Twee dagen later is het mijn verjaardag dus dan zal er wel 'mooi eten' inzitten. Daar kijk ik naar uit." Naast Nina Sterckx heeft België nog een tweede gewichthefster op de Spelen. Anna Van Bellinghen treedt op 2 augustus aan in de + 87 kg, de zwaarste categorie waarin ook de veelbesproken Nieuw-Zeelandse transgender Laurel Hubbard in actie komt.

Belga