Logo of Team Belgium

Op 22 juli vertrekken de Latemse acrogymnaste Lore Vanden Berghe en haar danspartner Noémie Lammertyn uit Destelbergen richting Wroclaw. 35.000 toeschouwers, atleten, vrijwilligers, pers, artiesten en VIP’s hebben er reeds hun zitje in de tribunes gereserveerd. Wij hadden op de valreep een gesprek met deze twee acrogymtoppers. “Deelnemen aan de Wereldspelen betekent heel veel voor ons, we beseffen dat dit een unieke ervaring wordt !”

Noémie : “Het is gewoonweg fantastisch om het beste van jezelf te geven op een internationaal sportevenement tussen alle toppers van de hele wereld.”

Als voorbereiding op Wroclaw hebben Noémie en Lore heel wat trainingen en internationale wedstrijden in de kuiten. Op 22 juli vertrekken ze naar Wroclaw waar op 24 juli acrobatische gymnastiek op het programma staat.

Noémie: “We hebben geprobeerd om ons zo goed als mogelijk voor te bereiden en in vorm te blijven door het tempo van de trainingen op te drijven. Dat was zeker nodig, het wordt trouwens een hele zware wedstrijd in Wroclaw. De kwalificaties en hopelijk voor ons ook de finale worden in één namiddag geturnd.”

Lore: “Ik studeer rechten aan de universiteit van Gent, de maand juni werd dus opgeslorpt door de examens. De combinatie sport-studie is niet altijd evident maar ik ben juni eigenlijk beter doorgekomen dan verwacht. Daarna werden onze trainingen intensiever. Onze coach Sergey Tretyakov heeft ons volledig klaargestoomd naar een peakmoment tijdens de Wereldspelen. Hard trainen in combinatie met diëten was zowat ons programma.”

Op de vraag met welke ambities ze straks naar de Wereldspelen vertrekken, moeten de topgymnasten niet lang nadenken …

Noémie : “Eerst en vooral een goede kwalificatie turnen en stevige oefeningen neerzetten en nadien hopen op een finaleplaats.”

Lore : “Ja, we streven eerst en vooral naar een finaleplaats, dan moeten we in de voorrondes bij de beste 4 zijn. Als we de finale halen, kunnen we onze ambities bijstellen en beginnen dromen van een medaille.”

Noémie Lammertyn was 5 toen ze begon met kleuter turnen, ze kreeg al gauw de smaak te pakken en begon rond haar negende met acrobatische gymnastiek. Lore Vanden Berghe is ook van kinds af aan al bezig met kleuter- en basisgym.

Lore : “Vanaf mijn 10e ben ik in clubverband aan competities begonnen. Dat heb ik 6 jaar gedaan, daarna werden Noémie en ik gevraagd door de topsportschool en sinds de zomer van 2014 trainen wij bij het nationaal team in het Sport Vlaanderen-centrum onder leiding van coach, Sergey Tretyakov en choreografe, Irina Shadrina."

Noémie : “Wat ik zo bijzonder vind aan acro is dat onze wedstrijdoefeningen een combinatie zijn van dans- en turnelementen. Ik vind het fantastisch om in de lucht gegooid te worden en meerdere salto’s te kunnen draaien en daarna natuurlijk opgevangen te worden (lacht).”

Lore : “De combinatie van dans en acrobatie maakt onze sport zo mooi. Het is een performance die velen in de ban brengt, ik zou zelfs durven zeggen dat het een vorm van kunst is."

Vooraleer terug huiswaarts te keren, gaan Lore en Noémie uiteraard supporteren voor andere atleten van Team Belgium.

Noémie: “De dag na onze wedstrijd hebben we nog tijd om te supporteren voor ons mannen paar en nadien kunnen we ook nog naar de andere gymnastiekdisciplines gaan kijken. Wie weet hebben we dan nog wat tijd over om ook nog eens een heel andere sport te kunnen meepikken.”

Lore: “Ik wil wel heel graag skeeleren beter leren kennen.”