Logo of Team Belgium

Aangevoerd door Olav Spahl, Elite Sports Director en Chef de mission voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024, heeft Team Belgium van 12 tot en met 27 november zijn trainingskamp opgeslagen in het Gloria Sports Arena in het Turkse Belek. Van 21 tot 27 november kwam daar ook het Paralympic Team Belgium bij. In Belek staan op het programma: trainen, teambuilding, elkaar leren kennen en rusten. 

Dertien Olympische sporten zijn vertegenwoordigd: atletiek, boogschieten, gewichtheffen, hockey (dames), judo, kajak, klimmen, mountainbike, roeien, schieten, wielrennen (piste),  zeilen en zwemmen en acht paralympische sporten: atletiek, boogschieten, badminton, boccia, wielrennen, goalball, zwemmen en tafeltennis. 

De totale Team Belgium delegatie telt 236 personen, inclusief de algemene omkadering, de medische begeleiding, de Team Belgium experten en de vertegenwoordigers van de topsportpartners. 

Vlaams minister van sport, Ben Weyts, en minister van sport van de Franstalige Gemeenschap, Valérie Glatigny, reisden ook af naar Belek. 

“Deze Team Belgium stages zijn een belangrijke stap naar de Olympische Spelen, de volgende editie is al over anderhalf jaar. Parijs 2024 wordt hier voorbereid!”, zegt Olav Spahl. 

“Het is goed om weer samen te zijn in Belek. Iedere atleet heeft zijn doelen en hier creëert het BOIC de optimale omstandigheden om te trainen en te ontspannen. In Belek zijn de beste omstandigheden voorhanden voor hockey en voor onze zwemmers en is er een prachtige atletiekpiste. Bovendien biedt het ook een grote en nieuwe high standard krachtzaal die, zoals trouwens het hele centrum, exclusief wordt voorbehouden aan de Team Belgium atleten. Alles is hier gericht op topsport, het hele resort ademt topsport en dat geeft een boost aan atleten en coachen.” 

Trainen, elkaar leren kennen en teambuilding 

"De ambitie van het BOIC is dat de Team Belgium atleten hier in de beste omstandigheden kunnen trainen, elkaar leren kennen, hun ervaringen uitwisselen en een hecht team vormen. We proberen hier aan een teamgeest te werken in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs." 

Dokter Johan Bellemans, die reeds eerder de zomeratleten tijdens stages en tijdens de Olympische Spelen in Rio en in Tokio begeleidde, tekent ook present in Belek. Hij is ook arts van Team Belgium in Parijs.
"Met de kinesitherapeuten en de coachen vergaart hij tijdens de stages heel wat informatie over de atleten, we leren de atleten hier echt beter kennen voor de olympische spelen en dat is een enorm voordeel voor hun medische opvolging van hier tot na de spelen.“ 

Expertise delen 

"Tijdens deze stage wordt een schat aan expertise, kennis en ervaring samengebracht en gedeeld. Hier in Belek zijn een aantal coachen aanwezig die olympische kampioenen hebben begeleid, maar hier zijn ook coachen voor wie Parijs 2024 een eerste kennismaking wordt met het grootste sportevenement ter wereld. Een schat aan olympische expertise en ervaring kan hier gedeeld en uitgewisseld worden." 

Tijdens een avondsessie kwam Nina Derwael haar ervaringen delen over haar weg naar olympisch goud met de andere atleten. 

 
Team Belgium met de “T” van Team 

“Zo’n stage zorgt uiteraard ook voor een mooie interactiviteit tussen atleten uit individuele sporten maar ook met teamsport- atleten. Atleten krijgen hier het gevoel dat ze niet alleen staan tijdens hun voorbereidingen op de spelen. En omdat de boog ook niet altijd gespannen moet staan – ook niet op de Team Belgium stages – wordt er ook gedacht aan ontspanning. Het BOIC faciliteert die interactiviteit via de organisatie van een aantal ludieke en ontspannende activiteiten. De atleten kregen gedurende de week aanwijzingen om uit te vinden wie hun 'mystery friend' was. Als beloning kregen zij een miniatuur Eiffeltoren om hen te begeleiden op weg naar Parijs 2024."

Experten 

Topsportprestaties naar een hoger niveau tillen, dat kan door harder te trainen maar ook door bijvoorbeeld een juist dieet- en sportvoedingsadvies te volgenDaarom zet het BOIC des te meer in op de omkadering van de Team Belgium atleten en kwamen experten hun steentje bijdragen in de successen, zoals diëtiste Stephanie Scheirlynck en psychologe Els Snauwaert. 

Stephanie Scheirlynck zal nagaan wat de noden en vragen zijn bij de olympische atleten en hun sportfederaties, en zal een coördinerende rol op zich nemen. 

Begin september lanceerde het BOIC zijn ‘Team Belgium Sports Psychology Network’. Els Snauwaert is coördinator en gaat in dit kader nauw samenwerken met alle sportpsychologen die betrokken zijn bij de programma’s van de atleten. Performance enhancement en mental health worden de belangrijkste focuspunten in deze Olympiade.