Logo of Team Belgium

De eerste atleten kwamen samen met hun coachen en begeleiding toe in het Gloria Sports Arena in Belek op 23 november. Iedereen gaat terug naar huis op 8 december. “Deze Team Belgium stage is een belangrijke stap naar de Olympische Spelen van volgend jaar.”, zegt Olav Spahl, de chef de mission voor Tokio 2020.

Olav Spahl: “Tot nu toe verloopt de organisatie probleemloos. De rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, de handling in zowel België als hier in Belek, het vervoer van de luchthaven naar het resort, de installatie in de kamers, …. Bovendien is het Gloria Sports Arena een mooi sportcomplex waar je zowat alles onder één en hetzelfde dak kan vinden en niets is ver van elkaar, een topsportcentrum dat zijn naam waard is. Ja, alles verloopt vrij gesmeerd!”

Het BOIC trok tot vorig jaar traditiegetrouw naar het Canarische eiland Lanzarote voor zijn olympische multidisciplinaire herfststage. De laatste stage voor de Olympische Spelen in Tokio gaat door in het Turkse Belek.

Olav Spahl: “We moeten rekening houden met de evolutie binnen de Belgische topsport. Als we de resultaten bekijken van onder meer de Red Lions die zich in Indië tot wereldkampioen kroonden, de evolutie in atletiek, de ambitie van de atleten, … dan zijn we het ons verplicht om onze stageplaats aan te passen. In Belek zijn de beste omstandigheden voorhanden voor hockey en voor onze zwemmers en is er een prachtige atletiekpiste. Bovendien biedt Belek ook een grote en nieuwe high standard krachtzaal die, zoals trouwens het hele centrum, exclusief wordt voorbehouden aan de Team Belgium atleten. Alles is hier gericht op topsport, het hele resort ademt topsport en dat geeft een boost aan atleten en coachen.”

Trainen, elkaar leren kennen en teambuilding
De ambitie van het BOIC is dat de Team Belgium atleten hier in de beste omstandigheden kunnen trainen, elkaar leren kennen, hun ervaringen uitwisselen en een hecht team vormen.

Dokter Johan Bellemans, die reeds eerder de zomeratleten tijdens stages en tijdens de Olympische Spelen in Rio begeleidde tekent ook present in Belek. Hij is ook arts van Team Belgium in Tokio.
"Met de kinesitherapeuten en de coachen vergaart hij tijdens de stages heel wat informatie over de atleten, we leren de atleten hier echt beter kennen voor de olympische spelen en dat is een enorm voordeel voor hun medische opvolging van hier tot na de spelen.“

Expertise delen
"Tijdens deze stage wordt een schat aan expertise, kennis en ervaring samengebracht en gedeeld. Hier in Belek zijn een aantal coachen aanwezig die olympische kampioenen hebben begeleid, maar hier zijn ook coachen voor wie Tokio 2020 een eerste kennismaking wordt met het grootste sportevenement ter wereld. Een schat aan olympische expertise en ervaring kan hier gedeeld en uitgewisseld worden."

Op deze Team Belgium stages nodigt het BOIC ook de topsportpartners - de gemeenschappen- zijn mediapartners en zijn sponsors uit om de samenwerking voor en tijdens de Olympische Spelen te bespreken.

Team Belgium met de “T” van Team
“Zo’n stage zorgt uiteraard ook voor een mooie interactiviteit tussen atleten uit individuele sporten maar ook met teamsport- atleten. Atleten krijgen hier het gevoel dat ze niet alleen staan tijdens hun voorbereidingen op de spelen.
Die interactiviteit gaat het BOIC hier ter plekke ook wat faciliteren via de organisatie van een aantal activiteiten. Zo staat er bijvoorbeeld een social sports night en een meet & greet op het programma. Er wordt gezorgd voor gemengde tafels tijdens de maaltijden, onze collega’s van de communicatie hebben een Panini boekje voorbereid, er komt ook een olympische quiz, … . Het is aan het BOIC om de juiste context te scheppen om een hecht Team Belgium te creëren.”

Ploegsporten vs individuele sporten
In Belek trainen de atleten van de 4x400m, de Red Torpedo’s, de atleten van de gemengde 4x400m, de Red Lions samen met atleten uit individuele sporten zoals atletiek, zwemmen en taekwondo. Ploegsporten stralen altijd meer een teamspirit uit op de individuele atleten van een team.

“De aanwezigheid van een teamsport is een uitstekend middel voor het creëren van een hecht team. Die dynamiek overbrengen naar de hele delegatie zou een fantastische meerwaarde betekenen voor Team Belgium!”