Het BOIC sloeg traditiegetrouw ieder jaar zijn kamp op in Lanzarote voor een olympische multidisciplinaire herfststage, vorig jaar verhuisde Team Belgium naar het moderne sportcomplex de Gloria Sports Arena in het Turkse Belek. Of de Team Belgium stage daar dit najaar zal plaatsvinden, is momenteel nog een vraagteken. “Toch is een Team Belgium stage in deze periode van vele onzekerheden een meerwaarde voor onze atleten en een belangrijke stap naar de Olympische Spelen van volgend jaar.”, zegt Olav Spahl, chef de mission voor Tokio 2020.
Zijn er op dit ogenblik redenen om de Team Belgium stage niet te organiseren? Internationale sportwedstrijden worden op een veilige manier en volgens sanitaire protocollen georganiseerd. De UEFA Champions League, de Europa League, bij de mannen zowel als bij de vrouwen, de competities in het tennis- en het golfcircuit en de paardensportcompetities zijn veilig verlopen, de wielercompetities tijdens de maand augustus en nu de Ronde van Frankrijk zijn allemaal voorbeelden van hoe internationale sportevenementen veilig kunnen plaatsvinden.
“Het zou zeer onlogisch zijn om te beweren dat de Team Belgium stage niet zou kunnen plaatsgrijpen. De atleten hebben een heel onzekere periode beleefd en beleven die onzekerheden nu nog op hun traject naar de Olympische Spelen van Tokio. Het BOIC is ervan overtuigd dat een multidisciplinaire stage weer structuur, motivatie en een zekere heroriëntering zal bieden voor bepaalde sporten.
Een tweede belangrijke reden is dat wij ons als BOIC moeten voorbereiden op de Olympische Spelen in 2021 die er waarschijnlijk anders zullen uitzien dan wat wij gewoon zijn. We zullen er als delegatie bepaalde gedragsrichtlijnen moeten volgen, we zullen ons waarschijnlijk moeten houden aan een bepaalde sanitaire regelgeving en andere, dat zijn zaken die we tijdens een Team Belgium stage kunnen testen, daarna evalueren en bijsturen daar waar nodig.”, zegt de chef de mission.
Veiligheidsprotocol gestoeld op vier pijlers
De meeste sportcentra hebben gedetailleerde veiligheidsprotocollen uitgewerkt. Om de veiligheid van de atleten en hun begeleiding te garanderen, werkt het BOIC sinds geruime tijd aan een aanvullend protocol dat op vier pijlers berust.
Een eerste basis is een risico-evaluatie en een risicobeoordeling. We spreken hier over de geografische ligging van de stageplaats maar ook over het opmaken van risicoprofielen (medische achtergrond en leeftijd van de deelnemers, … ).
Een tweede pijler is de testing, iedereen die deel uitmaakt van de Team Belgium stage wordt getest. Het protocol voorziet een test voor het vertrek, tijdens de stage en afhankelijk van de bestemming ook een test bij de terugkeer in België.
Een derde pijler is de symptomenmonitoring door de medische staf van het BOIC tijdens de verplaatsing naar de stageplaats, gedurende de hele periode van de stage en bij terugkeer naar België. Ook de nodige maatregelen in geval van quarantaine, isolatie en medische opvolging zijn uitgewerkt.
Een laatste luik zijn de sanitaire maatregelen die we allemaal kennen : afstand houden, een masker dragen, veelvuldig handen wassen, …
Welke stageplaats?
Naar waar de stage in november gaat, is op dit ogenblik nog niet beslist en hangt af van allerlei factoren.
“Van 14 tot 21 november staat de traditionele Team Belgium herfststage in Belek op de agenda van het BOIC. De federaties werden uitgenodigd en de afspraken met het Gloria Sports Arena zijn rond. Of de stage zal kunnen doorgaan hangt natuurlijk af van het advies van buitenlandse zaken en van de veiligheidsvoorschriften.
Het BOIC zal vanzelfsprekend ook de sportadministraties Sport Vlaanderen, Adeps en Ostbelgiën en Defensie bij een beslissing betrekken. Er wordt ook parallel gewerkt aan andere scenario’s.”
Federaties zijn vragende partij
Omdat de internationale wedstrijdkalender flink werd overhoop gehaald ten gevolge van de COVID-19 pandemie, wordt eind november en begin december een drukke competitieperiode voor bepaalde sporten. De Red Lions bijvoorbeeld zullen er wegens deelname aan de Pro League en de latere opstart van de nationale liga niet bijzijn.
“De aanwezigheid van een teamsport is een uitstekend middel voor het creëren van een hecht team. Die dynamiek overbrengen naar de hele delegatie zou een fantastische meerwaarde betekenen voor Team Belgium. Jammer dat de Red Lions er niet bij zullen zijn, maar wel begrijpelijk.”
“Op dit ogenblik hebben we een bevestiging van de atletiekfederatie die met een vrij grote groep aanwezig zal zijn, de federatie was dan ook vragende partij. Verder hebben we ook bevestiging gekregen van de badmintonfederatie, het beachvolleybal, gewichtheffen, handboogschieten, judo, mountainbike, roeien, taekwondo, triatlon, zeilen en zwemmen. Iedereen bij elkaar geteld goed voor zo’n 80 atleten en zo’n 40 coachen. Komt daar nog de BOIC-staff bij waaronder vier dokters, zes kinesitherapeuten, een sportpsycholoog en 7 teamleaders en begeleiders."
Jongerenstages in Vittel en Duisburg
Tijdens de herfstvakantie organiseert het BOIC ieder jaar ook zijn traditionele multidisciplinaire stage voor talentvolle jonge topsporters. Dit jaar gaat die naar Vittel in het Franse Lotharingen en Duisburg in Duitsland.
De deelnemende atleten worden door hun sportfederatie aangeduid, de meeste onder hen komen in aanmerking voor deelname aan het Europees Jeugd Olympisch Festival van 2022 in het Slowaakse Banska Bystrica. In Duisburg staan hockey, kajak, klimmen, tennis, volleybal en worstelen op het programma. In Vittel zijn dat atletiek, basketbal, handboogschieten, judo, triatlon en zwemmen.
“Vittel en Duisburg zijn veilige omgevingen. De transportmogelijkheden naar beide sportcentra kunnen gebeuren in totaal veilige omstandigheden. Collega’s Nicky Van Rossem en Rudy Lahor zijn onlangs samen met teamdokter Kristof Smeets ter plaatse geweest om de infrastructuren te gaan bekijken en afspraken te maken rond sanitaire- en veiligheidsmaatregelen. Ook voor onze jongerenstages worden hetzelfde veiligheidsprotocol geïmplementeerd als voor de Team Belgium stage. Op dit ogenblik zijn we dus zeker van plan om de jongerenstages te organiseren.”
Team Belgium met de “T” van Team“
"Team Belgium stages zorgen uiteraard ook voor een mooie interactiviteit tussen atleten uit individuele sporten maar ook met teamsport- atleten. Atleten krijgen hier het gevoel dat ze niet alleen staan tijdens hun voorbereidingen op de spelen. Het is ook aan het BOIC om de juiste context te scheppen om een hecht Team Belgium te creëren.”, besluit Olav Spahl.