Logo of Team Belgium

Sinds de beslissing om de Spelen met één jaar uit te stellen is gevallen, hebben Olav Spahl en zijn team alle mogelijke scenario's voorbereid: traditionele Olympische Spelen zoals we ze allemaal kennen, een afzegging, Spelen zonder of met beperkt publiek, Spelen zonder een olympisch dorp. “Wij willen Team Belgium volgende zomer in de beste omstandigheden naar Tokio brengen en het daar in de best mogelijke omstandigheden laten presteren.”, zegt de Chef de Mission.

Vandaag zijn ze met 73, de Team Belgium atleten die aan de internationale selectiecriteria voor Tokio 2020 hebben voldaan. 
De 73 atleten komen uit 11 sporten : atletiek, basketbal, gymnastiek, hockey, kano, paardrijden, roeien, taekwondo, wielrennen, zeilen en zwemmen.

Atleten die de internationale criteria reeds behaald hebben, zijn zeker van hun deelname aan de Spelen in Tokio. Voor de atleten die hun selectie nog niet binnenrijfden, hebben de internationale federaties in samenspraak met het IOC de internationale selectiecriteria aangepast.

Olav Spahl : “Het IOC en de internationale federaties hebben zich aan hun belofte gehouden, 46 van de 48 internationale federaties hebben hun criteria reeds herzien, aangepast en gepubliceerd. Op basis daarvan hebben wij samen met de nationale federaties ook onze bijzondere en interne criteria opgesteld. Het BOIC heeft aanpassingen aangebracht enkel daar waar ook de internationale criteria werden gewijzigd. De selectiecommissie en de raad van bestuur van het BOIC hebben ondertussen 16 interne en 6 bijzondere criteria goedgekeurd, die kunnen binnenkort op onze webpagina’s geraadpleegd worden.
Er is nog wat werk aan de winkel voor de interne selectiecriteria voor atletiek, gymnastiek, taekwondo, wielrennen (op de weg en baanwielrennen) en zwemmen die later werden bekend gemaakt, maar ik schat dat we voor die sporten de nationale criteria kunnen finaliseren tijdens de komende weken. Bij het BOIC vinden we het belangrijk dat de Team Belgium atleten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. Wij hopen hen op deze manier meer sereniteit en zekerheid te bieden.”

Op dit ogenblik blijft de internationale sportkalender nog zeer onduidelijk. Slechts een aantal sporten waaronder paardrijden en golf waar ook Team Belgium atleten present waren, zijn terug in wedstrijdmodus. Maar voorlopig tellen deze wedstrijden niet voor olympische kwalificatie omdat er geen level playing field is en niet alle landen kunnen deelnemen. Dit zal volgens de chef de mission voor de meeste sporten nog het geval zijn tijdens de komende maanden, de situatie is wegens het covid-19 virus immers nog niet helemaal stabiel.
"Toch is het goed dat atleten een wedstrijdpraktijk hebben. De olympische kwalificatiewedstrijden zouden herstarten in september, met de internationale judocompetitie. Atletiek bijvoorbeeld hervat later, in december, badminton in januari 2021.”

Van een echt wedstrijdritme voor atleten en coachen is er dus voorlopig nog geen sprake?

“Neen, atleten en coachen blijven vastzitten in basistrainingen, zonder pieken tijdens de voorbereidingen. Monotonie en stereotypes tijdens het trainen waren gedurende de lockdown periode en daarna een grote uitdaging voor atleten en coachen. Gelukkig zijn groepstrainingen en sportspecifieke trainingen weer toegelaten. Atleten proberen deze fase zo goed als mogelijk te gebruiken, velen zijn ook creatief geweest, op zoek gegaan naar nieuwe trainingsmogelijkheden, naar nieuwe stimuli voor prestatieontwikkeling.”

De olympische kwalificatieperiode wordt dus danig ingekort als de internationale wedstrijden pas vanaf eind dit jaar begin volgend jaar weer hervatten in de meeste sporten. De einddatum van inschrijvingen werd verschoven van 6 juli 2020 naar 5 juli 2021.

“Met de aangepaste olympische kwalificatie wedstrijdkalender wordt het inderdaad een heel gecondenseerde periode. Het einde van de kwalificatieperiode, selecties voor de Olympische Spelen, het vertrek naar Japan, alles zal elkaar heel snel opvolgen.”

Zal Team Belgium voor Tokio 2020 minder atleten tellen door het uitstel van de Spelen met 1 jaar?

“Dat denk ik op dit ogenblik niet. 73 atleten zijn zeker van hun deelname. Hopelijk strooit het Covid-19 virus geen roet meer in het eten, wordt de situatie stabiel en kunnen alle olympische kwalificatiewedstrijden doorgaan zoals gepland. Voor bepaalde atleten is het uitstel net een voordeel om zich alsnog te kwalificeren. Ik denk dan aan atleten die blessures hebben gehad. We weten ook dat behalve 2 atleten, alle atleten willen deelnemen volgend jaar.
Atleten hebben de lockdown periode heel professioneel en ambitieus gebruikt. Als je met de atleten praat, voel je dat er nog enorm veel zin en motivatie is. Vele atleten nemen het jaar uitstel ook positief op, een jaar meer om sterker te worden en een jaar langer de olympische droom te beleven. Maar ook dit blijft heel fragiel, iedere week die erbij komt zonder wedstrijd, zonder successen maar ook zonder ontgoochelingen waar vaak nieuwe motivatie uit voortkomt, maakt het moeilijk.
De grote onbekende op dit ogenblik is het prestatieniveau van atleten uit de andere landen. Gedurende deze laatste 4 maanden hebben we geen indicaties meer over het concurrentieniveau van de Belgische atleten. Een prognose maken over het prestatieniveau van Team Belgium in Tokio volgend jaar is bijna onmogelijk.”

Over enkele dagen - op 24 juli – zou het startschot gegeven worden voor de Olympische Spelen tijdens de openingsceremonie in het Olympisch Stadion van Tokio. Voor atleten, coachen en begeleiders kan dit een moeilijke periode worden.

“De vertrekken naar Japan stonden deze periode geprogrammeerd, op 13 juli zou het olympisch dorp officieel zijn deuren openen, de openingsceremonie op 24 juli. Ik kan me voorstellen dat deze periode best wat emoties zal doen oplaaien.
Daarom is het ook zo belangrijk dat we terug te midden van de atleten en coachen, de technische directeurs en de federaties kunnen staan, dat we weer de vinger aan de pols hebben."

De afgelopen maanden en weken werd er bij het BOIC ook heel wat energie gestoken in het hernegociëren van bepaalde contracten. Het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena in Mito zou het centraal trainingskamp van Team Belgium voor de Spelen worden met hotel Mito Plaza als uitvalsbasis.

“Het basecamp kan volgend jaar doorgaan in Mito, daar hebben we zekerheid over. De Team Belgium atleten zullen zich daar in alle rust en sereniteit kunnen aanpassen aan de Japanse omstandigheden zoals voorzien. Onze kajakkers kunnen in 2021 ook terecht in dezelfde hotels en trainingsplaatsen in Itako en onze baanwielrenners in Maebashi. Ook de hockeyers kunnen in hetzelfde hotel terecht. In totaal gaat het over zo’n 20 contracten waarvoor we een akkoord hebben voor de nieuwe periodes in 2021.

Bij ANA konden we het volledige vluchtschema voor 2020 overnemen naar volgend jaar. Daarnaast moeten we ook anticiperen en realistisch blijven en hebben we een tweede vluchtschema opgemaakt voor het geval de Spelen op een andere manier zouden worden georganiseerd. Een scenario zou kunnen zijn dat Tokio olympische competities houdt. Atleten zouden dan toekomen net voor hun competitie en weer vertrekken net na hun competitie. Dit laatste scenario heeft natuurlijk een enorme impact op het vluchtschema. De sanitaire voorschriften en de gezondheidssituatie in Japan zullen voor dit dossier bepalend zijn.”

In 2021 zouden bepaalde stadions en sporthallen niet meer beschikbaar zijn voor de Olympische Spelen. Wordt Tokio haalbaar?

“Tijdens een recent one-to-one overleg met het organisatiecomité werd ons bevestigd dat zo’n 80% van de venues wel beschikbaar zullen zijn in 2021. Op dit ogenblik spreekt men van 2 venues die niet veiliggesteld zijn en dan gaat het over het IBC (International Broadcasting Convention) en het MPC (Main Press Centre). Voor het olympisch dorp moet er onderhandeld worden met de eigenaars van de appartementen die zouden opgeleverd worden na de Paralympische Spelen. Op 17 juli, tijdens haar algemene vergadering, bevestigde het IOC dat het olympisch dorp ook wordt vrijgesteld. Dat betekent dat dezelfde appartementen betrekken als voorzien. Het organisatiecomité heeft ons ook bevestigd dat de nodige sanitaire maatregelen zullen worden in acht genomen. In oktober is er een chef de mission meeting via webinar en zullen we meer weten over de stand van zaken.”

Begin juli werd in Tokio Yuriko Koike herverkozen tot gouverneur van het hoofdstedelijk gebied. Yuriko Koike staat bekend als voorstander van de Olympische Spelen en heeft tijdens de covid-19 crisis een duidelijk positief standpunt ingenomen.

“Dat is een zeer goede zaak. Ook het liaison office in Tokio waar het BOIC mee samenwerkt voor Tokio 2020 en geregeld overleg mee pleegt, is positief over de herverkiezing van mevrouw Koike.”

Team Belgium stage in Belek

Van 14 tot 21 november staat de traditionele Team Belgium herfststage in Belek op de agenda van het BOIC. De federaties werden uitgenodigd en de afspraken met het Gloria Sports Arena zijn rond.

“Het Gloria Sports Arena is gericht op topsport, het hele resort ademt topsport en dat geeft een boost aan atleten en coachen. Na de onzekerheid van de voorbije maanden zal het de atleten en coachen deugd doen om elkaar weer te zien. De ambitie van het BOIC is dat de Team Belgium atleten hier in de beste omstandigheden kunnen trainen, elkaar leren kennen, hun ervaringen uitwisselen en een hecht team vormen. Uiteraard garanderen wij alle veiligheids- en de gezondheidsmaatregelen voor de atleten en de begeleiding. Of de stage kan doorgaan hangt natuurlijk af van het advies van buitenlandse zaken en van het vluchtschema van de luchtvaartmaatschappijen.”

Coffee talk met olympische coachen

Op 24 juli organiseert het BOIC een virtuele Coffee talk in het kader van zijn Olympic Coaching Platform.

Thema's :  de kennisoverdracht over de ervaringen tijdens de lockdown, de aanpassingen tijdens de trainingen, de manier van coachen.

Een panel met Dr, Johan Bellemans, Chief Medical Officer Team Belgium, Jef Brouwers, sportpsycholoog, Prof. Dr. Peter Hespel (inspanningsfysiologie) en Prof. Dr. Marc Francaux (trainingswetenschappen) beantwoorden de vragen van de coachen.

De “Olymic Coffee talk is bedoeld voor de coachen, technisch directeurs, team leaders, vertegenwoordigers van de gemeenschappen en experts. Topsportexperts delen er hun kennis en ervaring over specifieke thema’s met de coaches en de gemeenschappen.”