Logo of Team Belgium

Minder dan 150 dagen scheiden ons nog van Olympische Spelen in Tokio. Olav Spahl, Elite Sports Director en Chef de Mission voor Team Belgium, Gert Van Looy en Rudy Lahor, Games Managers en High Performance Manager Bob Maesen trokken naar de Japanse hoofdstad voor de laatste voorbereidingen.

Het werd een drukke week voor de BOIC-collega’s in Japan. Als eerste punt op de agenda stond een bezoek aan het Olympisch dorp.
Olav Spahl: “Het Olympisch dorp is volledig afgewerkt, we hebben de ruimtes te zien gekregen waar Team Belgium zal wonen komende zomer. Elke kamer en elk appartement hebben we kunnen bezichtigen. Daardoor hebben ons een goed idee kunnen vormen over hoe we de ruimte zullen indelen: waar de medische ruimte zal komen, waar we de teamlounge en de vergaderruimten voor de ploegsporten zullen inrichten. We weten nu ook waar we zaken moeten aanpassen.”

Omdat de chef de mission van Team Belgium de ruimtes wil personaliseren en ze een Belgische touch wil geven, organiseerde het BOIC tijdens de stage in Belek van eind vorig jaar een rondvraag bij de atleten.
“We wilden graag de atleten betrekken bij de inrichting van hun verblijf. Wat missen atleten wanneer ze op buitenlandse stages of op competities zijn? We willen hen in Tokio een “thuisgevoel” geven en hebben in Belek de vraag gesteld. Op die vraag hebben we heel wat input gekregen en daar al een paar goede ideeën van genoteerd. Daar moeten we nu rond werken. Het idee is om het design van het Belgium House en van de kledij te gebruiken in de aankleding van onze appartementen in het Olympisch dorp.”
Hoe het BOIC dat zal aanpakken, daar wil chef de mission nu nog niet veel over kwijt. Wat hij wel wou verklappen is dat er een zwart-geel-rode draad door heel het gebouw en iedere kamer zal lopen.

Wielrennen
Na het Olympisch dorp ging het naar de Mont Fuji waar het wielrennen op de weg wordt gereden. Daar bezocht de Team Belgium delegatie het hagelnieuwe hotel waar onze wegwielrenners zullen verblijven.

Het baanwielrennen wordt gereden in de Izu Velodrome, gelegen in de meer zuidelijke prefectuur Shizuoka. De baanwielrenners verblijven daar in de zogenaamde Satellite village. Izu is bijna op 2u30 rijden van Tokio, daar moeten we rekening mee houden.”

“We werken met 16 verschillende accommodatie sites in Japan voor Team Belgium. We hebben zoveel mogelijk plaatsen bezocht om de komst van de verschillende delegaties optimaal voor te bereiden. Ook de afstanden en transportmogelijkheden tussen de verschillende accommodaties en de venues hebben we verkend.”

Continuity plans
Met het organisatorisch comité voor Tokyo 2020 werd samengezeten rond de zogeheten ‘continuity plans’.
“Wat gebeurt er wanneer er een wedstrijd niet kan doorgaan door het weer of de waterkwaliteit voor het openwaterzwemmen en het triatlon bijvoorbeeld. Die oplossingen stellen ons in staat te anticiperen. Wat ook belangrijk is bij de communicatie naar de atleten en de coachen toe.”

Een training plaats voor onze kajakkers
Tijdens het werkbezoek aan Tokyo werd ook een Memorandum of Understanding (MOU) getekend met de burgemeester van Itako voor een training plaats voor onze kajakkers die zich reeds gekwalificeerd hebben en nog kunnen plaatsen voor de Spelen.

Mito het basecamp voor Team Belgium
Tot slot trokken de BOIC-collega’s naar Mito om daar de laatste afspraken te maken over de trainingsmogelijkheden voor de Olympische atleten.
Het BOIC koos in Mito voor het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena als centraal trainingskamp voor de Spelen, het hotel Mito Plaza wordt de uitvalsbasis.
Olav Spahl: "In Mito kunnen de atleten zich in alle rust en sereniteit aanpassen aan de Japanse omstandigheden. Het Kasamatsu Sports Park en de Adastria Sports Arena zijn mooi vernieuwde sportcomplexen met uitstekende sportinfrastructuren voor atletiek, badminton, basketball, boogschieten, boksen, gewichtheffen, gymnastiek, judo, taekwondo, tafeltennis, tennis, triatlon en zwemmen. Al deze sportinfrastructuren liggen op korte afstand van elkaar. Bovendien leent de infrastructuur zich ook tot ontspanning, verzorging en recuperatie. We hebben alle sportinfrastructuren nogmaals bezocht met bijzondere aandacht voor de gymnastiekzaal. Het BOIC stelt, samen met de Japanners, alles in het werk om optimale sportinfrastructuren aan te bieden aan de atleten.”

Toegang tot Japans ziekenhuis
Een ander belangrijk punt voor de Chef de Mission is om vanuit Mito directe en prioritaire toegang te hebben tot medische hulp.
“In geval van blessure, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk toegang te hebben tot een MRI, een CT-scan, X-ray of een labo voor een bloed- of urineonderzoek. Dat hebben we gevonden in een dichtbijgelegen topziekenhuis waar we prioritaire toegang zullen hebben. De Head Medical van het Mito Kyodo General Hospital heeft trouwens gedurende vijf olympiades de Japanse wielerploeg begeleid.