Logo of Team Belgium

Met het uitstel van een jaar van de Olympische Spelen, wordt ook de Olympische droom van vele atleten uitgesteld. Olav Spahl zei dat dit de meest juiste beslissing was op sportief vlak. “Maar dat betekent niet dat er geen werk meer aan de winkel is.”

Prioritaire aandachtspunten van het BOIC zijn op dit ogenblik de gevolgen van het jaar uitstel op het kwalificatietraject en de internationale wedstrijdkalender. De verschillende NOC’s wachten op een mededeling van het IOC dat heeft beloofd om – na overleg met de Internationale Federaties – midden april te zullen communiceren over de principes van deelname aan en kwalificaties voor de Olympische Spelen.

Olav Spahl: “Daarna kunnen wij op onze beurt onze bijzondere en interne criteria - in overleg met de technische directeurs van de betrokken federaties en de liga’s - herzien om daarna hopelijk zo snel als mogelijk terug te koppelen naar de Team Belgium atleten en hun coachen.

Eigen projectplan
Een tweede aandachtspunt van het BOIC is het eigen projectplan m.b.t. volgend jaar.

Olav Spahl: “Sinds het IOC de nieuwe datum van de Spelen heeft bekend gemaakt, zijn we bij het BOIC bezig met de annulering van verschillende projecten. Daarvoor zijn we in nauw contact met onze partners en overleggen we met hen of en hoe er kan verschoven worden naar de zomer van volgend jaar.

Een voorbeeld daarvan is het Kasamatsu Sports Park, de Adastria Sports Arena en het Mito Plaza hotel in Mito, dat het BOIC koos als centraal trainingskamp voor de Spelen.

Olav Spahl: “Voor Mito hadden we een Memorandum of Understanding getekend met de officiële instanties van de prefectuur van Ibaraki, dat zijn we nu aan het herbekijken. Evenzo voor de trainingsplaatsen in Itako waar onze kajakkers terecht konden en die voor onze baanwielrenners in Maebashi.

“Ook het vluchtschema van de Belgische delegatie naar Tokio moet herzien worden en met onze partner All Nippon Airways opnieuw onderhandeld worden. Hetzelfde geldt voor onze logistieke partner, Schenker.”

“Wat ANA betreft zou deze crisis wel bepaalde economische gevolgen kunnen hebben. Zal ANA volgend jaar nog zijn dagelijkse rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Tokio aanbieden?”.

“Andere projecten zullen moeten opnieuw worden geanalyseerd en volledig van voren af worden aangepakt. Op dit ogenblik is het werken met heel wat onbekenden.”

EJOF winter en zomer 2021
Volgend jaar verwelkomt de Finse stad Vuokatti van 6 tot 13 februari, de 15e editie van het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival (EJOF).

Van 24 juli tot 1 augustus 2021 is het Slovaakse Banská Bystrica gaststad voor de 16e zomereditie van het EJOF.

De Wereld Spelen in Birmingham (Alabana – VS) zouden plaatsvinden van 15 tot 25 juli 2021, maar de International World Games Association (IWGA) meldde op 2 april dat het de Spelen zou verschuiven naar 7 tot 17 juli 2022.

Olav Spahl: “Dat de IWGA beslist heeft om de Wereldspelen niet volgend jaar maar in de zomer van 2022 te organiseren is een welgekomen beslissing.
Wat de EJOF’s betreft, zijn we in contact met het EOC. Voor de zomereditie in Banská Bystrica, voorzien we een delegatie van zo’n 60 atleten in 9 sporten en 35 coachen en begeleiding. Een grote delegatie, zeker niet te onderschatten qua werkdruk.”

Olympic Chat
Sinds het uitbreken van de corona crisis heeft het BOIC op geregelde tijdstippen communicaties uitgestuurd naar de atleten, de coachen en de federaties over de beslissingen van het IOC.
De High Performance Managers, Bob Maesen en Philippe Préat zijn in nauw contact gebleven met de technische directeurs van de betrokken federaties.

Head Medical, Dr. Johan Bellemans en onze sportpsycholoog Jef Brouwers gaven medisch advies over psychologische aspecten die komen kijken bij de lockdown en het uitstel van de Spelen.

Olav Spahl: “Om de onzekerheden – als dat dan al mogelijk was – te kanaliseren is het BOIC blijven contact houden met Team Belgium.
Zo hebben we op 15 april onze eerste ‘Olympic Chat’ via Zoom, het cloud video platform, voor de Team Belgium atleten georganiseerd met Thomas Briels en Felix Denayer van de Red Lions. Hiermee willen we het Team Belgium gevoel aanhouden en atleten kunnen hun vragen stellen.”

Korte versie (lange versie beneden)

Overleg met ABCD
Olav Spahl: “Wekelijks wordt er tot driemaal toe overleg gepleegd met de gemeenschappen in het kader van de ABCD-vergaderingen.
Er zijn een aantal vragen die dringend moeten worden beantwoord over atleten die onder contract staan, over de trainingssituaties van de atleten, sportcentra open houden of sluiten?
Wat gebeurt er met de jonge topsporttalenten die deel uitmaken van een Be Gold project en die zich voorbereiden op Parijs 2024. Hoe zullen die geëvalueerd worden nu er geen wedstrijdresultaten zijn. Deze vragen proberen we samen met Sport Vlaanderen en ADEPS tijdens deze ABCD-vergaderingen beantwoorden.”.

Stage Belek
Het BOIC organiseert van 14 tot 21 november van dit jaar opnieuw een Olympische stage in het Turkse Belek.

Olav Spahl: “Alle atleten die reeds selecteerbaar zijn en de atleten die een realistisch kans hebben voor selectie worden uitgenodigd. Het wordt dezelfde of vergelijkbare doelgroep als die in aanmerking kwam in december 2019.
De Olympische stage die we gepland hadden voor Parijs in 2020 wordt verschoven naar het najaar 2021.”

“Het BOIC blijft dus focussen op Tokio 2020, ook al worden de Spelen gehouden in 2021. Onze atleten en de coachen hebben bewezen dat ze hun peakmomenten kunnen halen tijdens de zomer. Van zodra we zicht hebben op de wedstijdkalender kan iedereen weer werken naar een topprestatie volgend jaar.”

Olympic Chat - Lange versie