Logo of Team Belgium

In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio werd op 26 april in het Eurovolleycenter in Vilvoorde samen met zo'n 45 olympische coachen gewerkt rond de best mogelijke voorbereiding op Tokyo 2020. Wij mochten daar een paar vragen stellen aan olympisch medaillewinnaar en roeicoach, Dirk Crois.

Eddy De Smedt : “Team Belgium wil een concept voorstellen over hoe we de komende 822 dagen optimaal kunnen invullen om de olympische coachen te helpen het allerbeste uit zichzelf te halen.”

“Om het concept samen met de coaches op een interactieve wijze vorm te geven, hebben we Adam Commens, High Performance Manager Hockey, Dirk Crois, zilveren medaillewinnaar OS en roeicoach en Roger Lespagnard, olympiër en coach van Olympisch kampioene Nafi Thiam uitgenodigd in het Eurovolleycenter. Zij formuleerden suggesties en bemerkingen waaruit discussies ontstonden.”, vult Tom Coeckelberghs, High Performance Manager bij het BOIC, aan.

“De belangrijkste drijfveer is passie”
Hét hoogtepunt van zijn indrukwekkende carrière beleefde Dirk Crois tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Samen met Pierre-Marie Deloof bezorgde hij ons land toen een zilveren medaille in de dubbel twee.
Zij waren de twee laatste mannelijke Belgische medaillewinnaars op Olympische Spelen in het roeien.

In 2016 kwam Dirk Crois, op zijn kenmerkende ingetogen en vriendelijke manier op het voorplan. Hij werd coach van Hannes Obreno en wist zijn skiffeur naar een zege te begeleiden tegen de ervaren Mahe Drysdale op de prestigieuze Diamond Challenge Sculls tijdens de Henley Royal Regatta. Tijdens de skiff-finale van de Olympische Spelen van Rio in 2016 werd zijn jonge single-scullroeier zeer knap 4e onder zijn hoede.

Wij vroegen Dirk Crois naar zijn drijfveren en of zijn ervaringen als olympisch atleet een rol spelen bij het coachen.

“De belangrijkste drijfveer is passie"
"Zonder passie voor de sport hou je het waarschijnlijk niet zo lang vol. Ik ben sinds 1974 actief in de roeisport en ben nagenoeg dagelijks met het roeien bezig. Ik leef als het ware in de ban van het water en de (roei)boten.”

“De overstap van atleet naar coach is niet altijd evident. Je kunt een beetje putten uit de ervaringen, maar het is vooral heel belangrijk om veel te willen leren. Onder het motto: “blijven ontdekken, altijd bijleren en dan vooral doorzetten” lukt dit globaal gezien redelijk aardig.”

Over het Olympic Coaching Platform:
“Dit zijn ideale gelegenheden om ‘sporttak-overschrijdend’ elkaar beter te leren kennen. Een pluspunt voor de goede verstandhouding binnen Team Belgium op het ultieme moment van de waarheid, de OS.”