Logo of Team Belgium

Op 23 januari kwam het Olympic Coaching Platform samen in het Complexe Sportif de Blocry in Louvain la Neuve, dat deze zomer ook het Team Belgium basecamp zal hosten. Zo’n 65 coaches en staffmembers van Team Belgium tekenden present.  

Het hoofdthema van dit Olympic Coaching Platform draaide om 'Hitte en energie'. De uiteenzettingen, presentaties en workshops waren gericht op het belang van het begrijpen en beheersen van de hitte, evenals het optimaliseren van energiemanagement in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. 

Olav Spahl, Elite Sports Director: "Het Olympic Coaching Platform werd gelanceerd door het BOIC in samenwerking met de gemeenschappen. Het brengt experts uit de topsport samen om kennis en expertise te delen over specifieke thema's, waardoor coaches en federaties zich optimaal kunnen identificeren met Team Belgium en zich kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen, met het oog op een succesvol prestatieniveau in Parijs 2024.” 

Volgende thema’s kwamen aan bod 

Dr. Reinout Van Schuylenberg – verbonden aan de KU Leuven, departement Biomedical Kinesiology, deelde inzichten over hitte op basis van de ervaringen in Tokio en hoe deze lessen toe te passen op Parijs. 

Prof. Dr. Marc Francaux, verbonden aan de UC Louvain, departement Faculté des sciences du mouvement et de la réadaptation,  presenteerde het laatste onderzoek en implementatie van fysiologische aspecten met betrekking tot hitte. 

Prof. Paul Wylleman, Prof Sport Psychology aan de Vrije Universiteit Brussel en  Welfare officer van Team Belgium, belichtte de psychologische aspecten over het omgaan met hitte.  

Sofie Debaere, Domeinexpert Wetenschap & Topsport, High performance sports department bij Sport Vlaanderen, reikte beschikbare tools aan voor coaches. 

Evi van Acker, Performance Director bij Wind en Watersport Vlaanderen, Keynote speaker en Olympisch medaillewinnaar, deelde methoden om strategieën te optimaliseren.  

Ellen Schouppe en Jean Colinet slooten het lijstje interessante sprekers af met een inspirerende workshop "Fully Energised on our Road to Paris."