Logo of Team Belgium

Op 3 oktober verzamelde het BOIC in het ‘Centre Sportif de Blocry’ in Louvain-la-Neuve zo’n 40 coachen, technisch directeurs, team leaders, wetenschappelijke experten, leden van het Scientific Panel van het BOIC , en de topsport partners voor een Olympic Coaching Platform. Thema deze keer was: “Staying curious and innovate”. 

Coaches gebruiken steeds meer data ter ondersteuning van beslissingen binnen het trainingsproces in verband met de gezondheid en de prestaties van de atleten. De evolutie in verschillende gebruikte toepassingen is hierbij bijzonder groot. In welke mate wordt het gebruik van data echter efficiënt ingezet en hoe kan men innovatieve toepassingen implementeren opdat ze gealigneerd blijven met de basisbeginselen? 

Olav Spahl, Elite Sport Director, mocht voor dit Olympic Coaching Platform vier experten verwelkomen: Dr Arne Jaspers, Dr David Cook, Dr Alessandro Colosio en Dr Mike Young.

‘Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted’ 

Het eerste luik van de sessie van 3 oktober handelde over de meest innovatieve processen inzake ‘data management’ en ‘load monitoring’. 
Dr Arne Jaspers en Dr David Cook maakten vanuit een sportwetenschappelijke benadering deze koppeling naar de coachen en lichtten enkele principes en toepassingen toe 

Dr Arne Jaspers is als Performance Analyst en Sport Scientist verbonden bij de Red Devils en de Red Flames. Hij werkt ook voor de voetbalploeg OH Leuven en ter ondersteuning van de Red Torpedos, het Belgische sprint kajak team. Daarnaast is hij verbonden als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Leuven (KU Leuven). 

Hij lichtte de wisselwerking toe tussen het observatie- en beslissingsvermogen van de coach en effectieve ondersteuning door data, op welke manier data gebruikt wordt in high performance management en hoe deze data juist gebruikt kunnen worden. De validiteit van de data blijft daarbij een belangrijk gegeven 

Dr David Cook, van 2012 tot 2021 Head coach bij het Olympisch Team van Noorwegen, is sinds 2021 Technisch directeur topsport en Performance specialist bij de Vlaamse Taekwondo federatie. 
Hij  bracht vanuit een bredere invalshoek een specifieke toepassing  van ‘load monitoring’ binnen het taekwondo. David Cook hanteert ‘load managing’ niet als een beslissingstool maar vooral als een tool om met de atleet de communicatie te faciliteren en het overleg te stimuleren om de atleet meer bewust te maken van zijn of haar trainingsproces.
David Cook streeft daarbij om op een holistische manier de load van een atleet in kaart te brengen waarbij naast slaap, stress ook bijvoorbeeld sociale aspecten een rol spelen.
 


‘Maximum strength is
important but power is what matters most’
 

Naast het gebruik van data, zoomden Dr Alessandro Colosio en Dr Mike Young tijdens het tweede luik van het Olympic Coaching Platform in op enkele aspecten binnen het domein van krachttraining. Zij deelden graag de laatste inzichten met betrekking tot ‘Resistance traning’  en Velocity based training’ met de aanwezigen. 

Dr Alessandro Colosio is Strength & Conditioning Coach bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Hij gaf een update betreffende Resistance training’ of hoe de juiste intensiteit van de krachttraining, het aantal herhalingen, het aantal reeksen, de rust tussen de reeksen en de frequentie van de krachttrainingen te bepalen. Dit proces sluit aan bij injurymanagement en hoe vermoeidheid tijdens krachttraining geaccumuleerd wordt.  

Tot slot bracht Dr Mike Young, Strength and Conditioning Coach en verbonden aan USA Track and Field, USA Weightlifting maar ook atleteten binnen NBA, NFL en USA rugby, meer toelichting over ‘Velocity based training’. Dat is een trainingsmethode waarbij technologie wordt gebruikt om de bewegingssnelheid en het vermogen tijdens krachttraining te bepalen.

Training op basis van snelheid en vermogen is een waardevol instrument voor kracht- en conditietrainers en een belangrijk element binnen krachttraining. Hoe kan je dat meten? Welke zijn de valkuilen? Welke zijn de toepassingen? En welke mogelijkheden bestaan er voor de meeste olympische disciplines?, zijn vragen waarop Dr Mike Young een antwoord gaf. 


Olympic Coaching Platform 

Het Olympic Coaching Platform werd gelanceerd door het BOIC in samenspraak met de gemeenschappen. Het brengt topsport experts samen die kennis en ervaring over specifieke thema’s delen met de coaches en de gemeenschappen in voorbereiding van de Olympische Spelen met het oog op de best mogelijke voorbereiding op Parijs 2020. 

  

CV Sprekers:  

Dr Arne Jaspers   

 • PhD – KUL   

 • Sport Scientist & postdoctoral Researcher  

 • Master in Movement Sciences & Master in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy  

 • Involved as a sports scientist within soccer (AZ Alkmaar, Saudi Arabian Football Federation, Oud-Hevelee Leuven and currently within RBFA Red Devils & Red Flames) but also in other sports   

 • Specialised in the field of continuous athletes monitoring  & load management  including  performance & injury risk modelling

    

Dr David Cook   

 • PhD – University of Roehampton  

 • Human performance specialist  

 • Senior lecturer ‘Sport and Exercise Science’ 2001-2012  

 • Head coach Norway national Taekwondo team 2012-2021 (Grand prix final winner, Olympic diploma,…)  

 • Technical director Taekwondo Vlaanderen  

 • An ardent protagonist for the understanding of performance ecologies and real-word applications of scientific knowledge


  Dr Alessandro Colosio   

   

 • PhD – University of Verona  

 • Postdoctoral Researcher- University Gent  

 • Co-founder and former Director of S&C of the Strength Training Research Centre - University of Verona  

 • Strength & Conditioning coach within different sports such as rugby and rowing but also worked with special forces soldiers  

 • Currently working within Gymfed  

 • An expert in functional evaluation and exercise prescription  

  

Dr Mike Young  

  

 • Phd – Louisiana State University  

 • Applied sports scientist  

 • Strength and Conditioning Coach  

 • Worked within individual sports such as USA Track & Field (USATF) and USA Weightlifting but also in team sports (soccer, NBA, NFL, Rugby,…)  

 • Involved within the programs of 11 Olympic medals  

 • leader in the field of sports performance training & coaching education