Op 16 november verzamelde het BOIC tijdens het Team Belgium Training Camp in Belek zo’n 50 coachen, technisch directeurs, team leaders, Team Belgium experten en de topsport partners voor een Olympic Coaching Platform. Thema deze keer: “Is een topatleet ook een topcoach?” of over de transitie van topatleet naar coach.
Topsport is in de loop der jaren sterk veranderd, zo ook de professionele ondersteuning en de begeleiding nodig om tegemoet te komen aan de nieuwe uitdagingen om zich te kunnen meten met atleten uit andere landen.
Bob Maesen, High Performance Manager bij het BOIC, was in Belek de moderator van een boeiend vraaggesprek tussen Brigitte Becue en Tom Goegebeuer, waarbij ook olympiërs zoals Tia Hellebaut, Tom Goegebuer, Jacques Borlée, Evi Van Acker en Filip Meirhaeghe hun inzichten, ervaringen en overwegingen deelden.
Hierna een kleine bloemlezing over hun inzichten, ervaringen en overwegingen.
Voormalig zwemster en viervoudig olympiër, Brigitte Becue: "De drive moet van binnenuit komen.” Uit haar eigen ervaring als atleet neemt ze het volgende mee: "Ik trainde vaak alleen. Dit is mentaal niet gemakkelijk. Jonge atleten moeten voorzichtig zijn als ze vaak alleen willen trainen. Dat kan zeker mentaal uitdagend zijn."
Voormalig gewichtheffer en drievoudig olympiër Tom Goegebuer: "Voor mij was één van de grootste uitdagingen dat ik van een kleine sport kom en dat er structuren opgebouwd dienden te worden op topsport-niveau. Daarbij moet je soms ook taken uitvoeren die normaal niet tot de taken van een coach behoren." Wat hij nog kon meegeven als advies: "Als olympiër zou ik zeggen, leer van je ervaring, maar wees voorzichtig: wat ooit voor jou werkte is niet altijd de beste oplossing voor je atleet." “Waar ik mijn motivatie vandaan haal? Mijn motivatie was en is nog steeds mijn passie voor de sport. Ik haal voldoening uit het goed doen, beter doen dan anderen: dat is in coaching nog steeds hetzelfde."
Ook andere olympiërs die nu deel uitmaken van de sportieve omkadering van atleten namen actief deel aan de discussie. Zo stelde gewezen mountainbiker en vice-olympisch kampioen, Filip Meirhaeghe: "Wij, voormalige topsporters, zijn niet het referentiepunt. Atleten presteren vandaag, niet 20 jaar geleden. De omstandigheden zijn veranderd. Advies dat start met “in mijn tijd” is daarbij meestal geen goede boodschap."
Kwam ook ter sprake: hoe omgaan met de druk om medailles te halen. Gewezen hoogspringster en olympisch kampioene, Tia Hellebaut, gaf volgend waardevol advies: "Je kunt de druk om een medaille te halen verminderen door je te focussen op je persoonlijke of seizoensgebonden beste prestatie. Dit paste ik zelf toe en dit probeer ik mijn atleten ook mee te geven. Je kunt de prestaties van anderen niet controleren. Controleer dat waar je invloed op hebt."