Logo of Team Belgium

Een selectie van een 50-tal coaches en technisch directeurs kwam op 7 juni bij elkaar in het kader van het Olympic Coaching Platform. Het was de eerste keer dat het platform in een hybridevorm georganiseerd werd. Hierdoor konden zowel coaches in binnen, als buitenland de sessie bijwonen. Binnen het thema “Summer meets Winter” gaven de coaches van de Olympische medaillewinnaars van de Winterspelen een inzicht in hun manier van werken. Ook Els Snauwaert nam als coördinator van het nieuwe Team Belgium Psychology Network het woord. 

Team Belgium keerde met twee Olympische schaatsmedailles terug van de Olympische Winterspelen in Peking. Die prestatie was goed voor een 21ste plaats in de medaillestand. Een opmerkelijke prestatie voor het land zonder historische achtergrond in de wintersporten. Achter deze medailles schuilt , naast het harde werk van de atleten, een framework dat tot in detail is uitgewerkt door de coaches van onze olympiërs.  

Martin ten Hove, oprichter en coacvan het Nederlandse Team IKO, nam de tijd om de succesformule van Bart Swings uit te leggen. Anders dan de andere professionele schaatsploegen in Nederland, zweert Team IKO bij de bespoke approach. Die aanpak houdt in dat er een aangepast traject wordt uitgestippeld op maat van de individuele schaatser. Ook benadrukte hij het belang van complementariteit tussen coaches. 

Pieter Gysel, coach van onder andere shorttrackers Hanne en Stijn Desmet, schetste van zijn kant het belang van de juiste trainings- en prestatiegerichte omgeving. Zo haalde hij het stimulerend effect van concurrentie aan en gaf hij voorbeelden om dit te implementeren tijdens trainingsmomenten. 

Tot slot gaven topsportdirecteur Olav Spahl en sportpsychologe Els Snauwaert een toelichting bij het nieuwe Team Belgium Psychology Network, waarbij topsporters beroep kunnen doen op een uitgebreid netwerk van toppsychologen met ieder hun eigen expertise. 


Over het Olympic Coaching Platform 

Het Olympic Coaching Platform werd gelanceerd door het BOIC in samenspraak met de gemeenschappen. Het brengt topsport experts samen die kennis en ervaring over specifieke thema’s delen met de coaches en de gemeenschappen in voorbereiding van de Olympische Spelen met het oog op de best mogelijke voorbereiding op Parijs 2024.