Logo of Team Belgium

Op 24 juli, de dag waarop in Tokio de Olympische Spelen officieel van start zouden gaan, verzamelde het BOIC olympische coachen, experten en medische staf van Team Belgium voor een virtuele Olympic coffee talk in het kader van zijn Olympic Coaching Platform (OCP).

Maar liefst 45 deelnemers registreerden zich. Daaronder olympische coachen, dokters en kinesitherapeuten, experten Prof Dr. Johan Bellemans, Chief Medical Officer Team Belgium, Jef Brouwers, sportpsycholoog, Prof. Dr. Peter Hespel (inspanningsfysiologie) en Prof. Dr. Marc Francaux (trainingswetenschappen) en de topsportpartners. Moderator was Olav Spahl, Elite Sports Director en Chef de mission voor Tokio 2020.

Vooraf werden de coachen gevraagd naar de uitdagingen waarmee zij de afgelopen maanden geconfronteerd werden ter voorbereiding op de Olympische Spelen, tijdens de lockdown en daarna. Het BOIC vroeg ook naar hun specifieke noden op medisch, fysiologisch of psychologisch gebied.

De antwoorden op al deze vragen brengt het Elite Sports departement van het BOIC nu in kaart om ze in overleg met de topsportpartners mee te nemen naar volgende meetings van het Olympic Coaching Platform.

Bob Maesen: “Onze bedoeling is om heel snel in te spelen op de acute noden en vragen van de coachen en tegemoet te komen aan de impact die de Covid-19 crisis op topsport en op de olympische sporten in het bijzonder heeft gehad en nog heeft. We willen weten waar we extra gepersonaliseerde ondersteuning kunnen bieden naargelang de noden van iedere coach afzonderlijk. En hoe we positieve en creative oplossingen aangewend in bepaalde sporten kunnen gebruiken om andere sporten te ondersteunen.
Het BOIC wou met deze Olympic Coffee Talk een interactief platform bieden waar iedere deelnemer heel open en vrijblijvend kon spreken en zijn vragen in virtuele subgroepen aan de experten kon stellen en ervaringen delen maar vooral waar iedere coach opnieuw kon connecteren met Team Belgium.

Een volgende bijeenkomst van het Olympic Coaching Platform is voor 18 september gepland.