Logo of Team Belgium

Olympiër en judoka Charline Van Snick neemt afscheid van de topsport. Dat maakte ze bekend op 6 februari tijdens een persconferentie in Luik. Charline Van Snick veroverde de bronzen medaille op de Olympische Spelen van Londen in 2012 en werd 2 keer Europees kampioen.  

"Dit is een bijzondere dag voor mij", opende Charline Van Snick - met de bronzen medaille van Londen naast haar - tegenover de pers. "Ik heb beslist om de laatste bladzijde van mijn professionele sportcarrière om te draaien en een nieuw boek te schrijven." 

"Ik ben trots dat ik mijn naam heb kunnen neerpennen in de geschiedenis van het judo." 

"In september 2023 kreeg ik de diagnose van een ernstige sportieve burn-out die werd veroorzaakt door verschillende factoren. Het werd steeds lastiger te herstellen tussen de competities." 

"Ik heb beslist te stoppen om mijn gezondheid en mijn integriteit te beschermen. Het was een moeilijke en een verscheurende beslissing, maar ik heb er helemaal vrede mee." 

Charline Van Snick debuteerde in 2010 bij de senioren nadat ze haar potentieel in de jeugdcategorieën had bewezen met onder meer een Europese juniorentitel in 2009. In de klasse tot 48 kg won ze meteen goud op de wereldbekermanche in Sofia en ze kleurde haar eerste EK met brons. Nadien volgden er nog gouden medailles op de wereldbeker in Birmingham en de Grand Prix van Rotterdam.   

In 2012 volgde het orgelpunt met Olympisch brons in Londen. Ze verloor haar halve finale van de Braziliaanse favoriete Sarah Menezes, maar vloerde daarna in de kamp om brons de Argentijnse Paula Pareto.  

In 2013 won ze brons op het WK. In 2015 tijdens de Europese Spelen in Bakoe, nam ze haar eerste Europese titel. Een jaar later verlengde ze die in Kazan. 

Na de Olympische Spelen van Rio in 2016, stapte ze over naar de min 52 kg. In die zwaardere gewichtsklasse won ze brons in de Masters van Guangzhou in 2018, drie bronzen medailles in Grand Slams en zes medailles in Grand Prix-wedstrijden, waaronder goud in 2018 in Den Haag. Haar laatste eremetaal op een groot kampioenschap was brons op het EK van 2020 in Praag.   

Enkele maanden later mikte ze in Tokio op een tweede olympische medaille, maar haar parcours eindigde in de herkansingen.  

Na een afwezigheid van meer dan een jaar, maakte Charline Van Snick een comeback op de Masters in december 2022. Vorig jaar nam ze nog deel aan het WK en de Masters. 

Bedankt Charline voor de intense sportmomenten, Team Belgium wenst je veel succes!