Logo of Team Belgium

Op dag 1 van de Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham (Alabama) heeft Bart Swings een gouden medaille gewonnen. Hij eindigde als eerste in de 10.000m puntenafvalling op de piste. De Fransman Martin Ferrie is op de tweede plaats geëindigd. Het brons gaat naar de Duitser Nils Bühnemann. 

Deze gouden medaille is de eerste medaille voor Team Belgium op de Wereldspelen.

Bart Swings: “Ik ben naar hier gekomen om die gouden medaille te winnen, ik ben opgelucht en ook heel blij dat ik ze heb kunnen pakken. De afvallingswedstrijd is mijn lievelingscompetitie, dus ja een mooie dag!” 

Na de Wereldspelen in Cali en die van Wroclaw, zijn dit de derde Wereldspelen voor Bart Swings, waar hij al vier gouden, twee zilveren en één bronzen medaille op zijn skeeler-palmatres staan. 

 Uniek is dat hij nauwelijks een half jaar geleden nog goud veroverde op de massastart in het schaatsen op de Winterspelen in Peking. "Dat is inderdaad uniek", glimlachte Bart Swings. "Het is uitzonderlijk dat beide evenementen dit jaar in hetzelfde jaar plaatsvinden, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het zou anders ook uniek zijn. Ik ben er trots op dat ik de combinatie schaatsen-skeeleren succesvol kan blijven doen."

Hij rijdt in Birmingham nog vier wedstrijden: de afvallingskoers op de baan, de afvallingskoers op de weg, de puntenkoers en de 1.000 meter.

"Ik ga nog proberen pakken wat ik kan nog in de komende vier wedstrijden", aldus Swings. "De echte druk is er niet meer. Dat doet deugd. Ik kan vrijer in de wedstrijden stappen. Morgen is een nieuwe dag, dan zal er toch sowieso opnieuw druk en stress bij komen te kijken. Maar ik kijk er naar uit om daar telkens weer het beste van mezelf te geven."

Het inline skaten is een van de eerste onderdelen waar medailles werden verdeeld.