Logo of Team Belgium

Tijdens een sobere plechtigheid in de historische site Olympia in Griekenland is op 18 oktober de olympische vlam aangestoken voor de Winterspelen van Peking van volgend jaar.  Vanwege de coronabeperkingen vond de traditionele plechtigheid achter gesloten deuren plaats en was slechts een beperkt aantal genodigden, onder wie IOC-voorzitter Thomas Bach, aanwezig. 

De vlam werd omstreeks 11 uur lokale tijd ontstoken met behulp van de zonnestralen en een paraboolspiegel door Vestaalse maagden (gespeeld door actrices) in de antieke tempel van Hera in Olympia, waar de Spelen van de Oudheid plaatsvonden.

Een beperkt aantal fakkellopers bracht de vlam naar Athene, waar ze één nacht in de Akropolis verbleef. 's Anderendaags werd de vlam officieel overhandigd aan de Chinese organisatoren tijdens een ceremonie in het oude Panathinaikonstadion, waar in 1896 de eerste moderne Spelen plaatsgrepen. 

Het Olympisch vuur in ondertussen aangekomen in China. 


Peking 2022

Over 108 dagen, op 4 februari 2022, is de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Peking.   Peking is de eerste stad die naast de Zomerspelen (2008) ook de Winterspelen ontvangt.
Zo’n 2.900 atleten uit 85 nationale olympische comités zullen in Peking deelnemen aan wat de meest genderevenwichtige Olympische Winterspelen in de geschiedenis zullen zijn.