Logo of Team Belgium

Op 9 augustus was het nog precies 6 maanden tot de openingsceremonie van de 23e winterspelen van volgend jaar. Op die dag komt de olympische vlam aan op het Olympic Plaza in PyeongChang. Daarvoor maakt de vlam een lange tocht van Griekenland tot Zuid-Korea.

De fakkeltocht met de olympische vlam voor de Winterspelen van 2018 begint op 1 november. Een week eerder, op 24 oktober, wordt ze traditioneel in het Griekse Olympia ontstoken. De vlam vliegt dan naar Zuid-Korea waar ze op 31 oktober aan de Zuid-Koreaanse organisatoren overhandigd wordt.

Daarna volgt een tocht van 2000 kilometer gedurende 101 dagen langs zeventien Zuid-Koreaanse steden. Zo’n 1700 fakkeldragers nemen deel aan de fakkeltocht.

De olympische vlam blijft branden tijdens de gehele duur van de Olympische Spelen tot ze tijdens de slotceremonie gedoofd wordt.

Antieke Spelen
Het vuur is afkomstig uit Olympia - de plaats van de antieke Spelen in Griekenland - waar men een fakkel heeft ontstoken door tijdens een ceremonie het zonlicht met spiegels op de fakkel te concentreren. Daarna wordt deze fakkel door een estafetteloop (maar gedeeltelijk ook met snellere vervoermiddelen) via een groot aantal landen naar het stadion van de Spelen gebracht, waar de laatste loper de eer te beurt valt om de olympische vlam te ontsteken.

De eerste Spelen waar de olympische vlam brandde waren die van de 9e olympiade in 1928 in Amsterdam, toen was er nog geen fakkelloop. De eerste fakkelloop gebeurde bij de Spelen van 1936 in Berlijn.