Logo of Team Belgium

Minder dan een half jaar na de Olympische Zomerspelen in Tokio mogen we weer van sporten op het hoogste niveau genieten. In Peking worden van 4 tot 20 februari de Olympische Winterspelen gehouden, daar zullen zo’n 2.892  atleten strijden om de medailles en olympische roem. De stadions zijn al helemaal klaar en het Olympische dorp is opgeleverd. Maar hoever staan de voorbereidingen van Team Belgium en hoe groot wordt de Team Belgium delegatie?, vroegen we aan Olav Spahl, Chef de mission voor Peking 2022.  

In 2018 trok Team Belgium met 22 atleten uit 9 sporten naar Zuid-Korea, de grootste na-oorlogse delegatie op de Winterspelen. Voor het eerst in twintig jaar keerden de Belgen ook met een medaille terug. Snelschaatser Bart Swings schonk ons land een zilveren medaille in de massastart. De laatste medaille in een wintersport dateerde van 1998, voor de laatste zilveren medaille moesten we terug naar 1948.  

"Team Belgium voor PyeongChang in 2018 telde 22 atleten en behaalde 4 top-8 plaatsen. Voor Peking 2022 is onze doelstelling dezelfde als voor Tokyo 2020, top-8 en beter doen dan bij de vorige editie. De doelstelling voor Peking 2022 werd ook besproken met de topsportpartners en ligt volledig op dezelfde lijn als hun beleidsplannen.  

Op dit ogenblik prijken een aantal Team Belgium atleten - Loena Hendrickx, Kim Meylemans en Bart Swings - mooi in de top-5 van de wereldranglijsten in hun sport. Zij hebben zelf de ambitie om top-8 te presteren. Het BOIC heeft dus redenen om volgend jaar met dezelfde ambitie naar de Winterspelen te trekken, zelfs met een kleinere delegatie als oorspronkelijk was voorzien.” 

Kwalificatiewedstrijden
“De kwalificaties voor de Olympische Spelen in China zijn nog volop aan de gang.  Maar toch hebben we al een aantal zekerheden; in het kunstschaatsen met Loena Hendrickx, in het shorttrack met Hanne en broer Stijn Desmet en in het snelschaatsen met Bart Swings.  

De aflossingsploeg shorttrack, greep jammer genoeg nipt naast  een kwalificatie. Op dit ogenblik spreken we van zo’n 20 atleten die zich mogelijk zullen kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar.”  

Drie clusters: Beijing, Yanqing en Zhangjiakou 
De winterspelen zullen zich afspelen in 3 clusters. De ijssporten worden gehouden in Peking, de sneeuwsporten in de bergen van Yanqing en Zhangjiakou, respectievelijk op 90 en 160 kilometer van de hoofdstad.   

“Team Belgium zal vertegenwoordigd zijn in alle drie de clusters. In Peking met het kunstschaatsen, shorttrack en snelschaatsen. In de Yanqing Cluster met alpineskiën, bobslee en skeleton. De Belgian Bullets moeten wel nog punten verzamelen in de volgende wereldbekermanches om zich te kwalificeren, maar hebben in het verleden reeds aangetoond dat ze de Spelen kunnen halen.  

In de Zhangjiakou Cluster zullen we vertegenwoordigd zijn in biatlon en langlaufen. In langlaufen zijn we nu al zeker van een kwalificatieplaats.   

Onze biatlon-atleten zijn goed op weg om hun kwalificatie af te dwingen, we kunnen er van uitgaan dat één vrouw en vier 4 mannen een ticket voor Peking zullen bemachtigen.”  

Of Team Belgium ook snowboarders en freestyle skiërs zal tellen, is op dit ogenblik moeilijk te zeggen, voor deze sporten lopen de kwalificatiewedstrijden immers nog tot midden januari.”  

“Het wordt een bijzondere uitdaging voor het BOIC om dat optimaal te organiseren en een optimale omkadering – de BOIC-staf, de medische omkadering, de coachen en de technische omkadering die bij wintersporten heel belangrijk zijn - te voorzien.”  

Voorbereidingen 
Vluchten vinden naar China is op dit ogenblik een hele uitdaging. De Chinese autoriteiten hanteren ook strenge regels en leggen heel wat beperkingen op om naar het land te vliegen en het land binnen te komen, en dat geldt niet enkel voor het personenvervoer maar ook voor de cargo. Het BOIC is in overleg met andere Europese comités om na te gaan wat er gemeenschappelijk kan opgezet worden.  

“We onderzoeken op dit ogenblik de mogelijkheid van dedicated flights ook om de gezondheid van atleten en staff te garanderen, we proberen ook een directe vlucht  Brussel-Peking te organiseren.”  

Olympic Chats 
Regelmatig organiseert het BOIC zijn Olympic Chats, dat zijn infosessies voor Team Belgium atleten rond verschillende thema’s. Met het oog op Peking 2022 werden vier Olympic Chats gelanceerd over testevents en trainingsweken in China, over de code of conduct en het antidoping beleid, over het selectiereglement. De laatste Olympic Chat is in januari gepland en zal gaan over China in het algemeen en de Olympische Spelen daar in het bijzonder.  

Selectiemomenten 
“Voor de Olympische Spelen van Peking zullen we, zoals het er nu uitziet, twee selectiemomenten hebben. De eerste tijdens de kerstperiode op 28 december voor de schaatsnummers en een tweede rond 21 januari voor de ski- en sneeuwdisciplines en voor bobslee en skeleton.   

Het wordt een drukke periode voor de atleten maar ze zullen ook pas laat zekerheid hebben over hun selectie, één week later vertrekt de delegatie al richting de Chinese hoofdstad.”