Logo of Team Belgium

Een grote uitbraak van het zika-virus, het virus dat wordt verspreid via de Aedes aegypti-mug, houdt Zuid-Amerika in de ban. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodtoestand afgekondigd nu het zika-virus zich steeds sneller verspreidt.

Een WHO-adviesraad van experten moet nu maatregelen voorstellen voor de indijking van het virus.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in dit verband eerder al laten weten dat het een advies opstelt over het virus en voert nauw overleg met de Braziliaanse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het IOC zal er alles aan doen om de gezondheid van de atleten en de bezoekers aan de Olympische Spelen te beschermen.

De Braziliaanse overheid zet op dit ogenblik meer dan 200.000 soldaten in om broedplaatsen te verstoren. Ongeveer 30 wagens moeten in de arme wijken van Rio de mug bestrijden. De bewoners worden geïnformeerd en krijgen anti- muggenmelk. Zwangere vrouwen worden afgeraden om deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio te gaan.

Het IOC volgt de situatie van nabij op, in nauw overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie en Rio 2016. Het organisatiecomité Rio 2016 heeft, in overleg met de nationale en lokale overheden een plan opgesteld voor de Spelen.

De Spelen vinden plaats tijdens koudere en drogere maand augustus. Er komen dan minder muggen voor, en dus ook veel minder virussen gelieerd aan muggen. Toch zal er tijdens de Olympische Spelen extra gecontroleerd en verdelgd worden.

De controles op de venues starten 4 maanden voor de Spelen om broedplaatsen uit te roeien. Het gaat om dagelijkse controles waarbij plassen met stilstaand water verwijderd worden.

Alle deelnemers aan de Spelen zullen geïnformeerd en begeleid worden.

Ook het BOIC heeft algemene maatregelen voorzien om het zika-virus tegen te gaan. Die maatregelen werden reeds besproken en gemeld tijdens het coachesplatform en aan de atleten tijdens de Team Belgium herfststage van vorig jaar in Lanzarote.

Zo zal het BOIC tijdens de Olympische Spelen anti-muggenmelk ter beschikking stellen. Iedereen wordt ook aangeraden om lange mouwen en lange kleding te dragen in situaties waar het risico op een muggenbeet bestaat.

Het BOIC en zijn wetenschappelijk-technisch panel onder leiding van Prof Dr. Johan Bellemans volgt deze problematiek nauwgezet op en is in nauw overleg met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en met Buitenlandse Zaken over de veiligheid van de atleten en de begeleiding. Het BOIC stelt documentatie over medische omkadering ter beschikking en een uitgebreide medische begeleiding en een follow up in aanloop naar de Spelen wordt georganiseerd.

“Niet enkel tijdens de Spelen gelden de voorzorgsmaatregelen, iedereen die naar Brazilië reist om er deel te nemen aan testevents bijvoorbeeld raden wij aan de algemene voorschriften na te volgen.

We zijn er evenwel van overtuigd dat zowel het organisatiecomité Rio 2016, het IOC en de Braziliaanse overheid alles in het werk zal stellen om een veilige omgeving te scheppen voor succesvolle Spelen.”, aldus Eddy De Smedt, Chef de mission Team Belgium.

Op 16 februari vertrekt een delegatie van het BOIC naar Brazilië en zal ter plaatse kunnen vaststellen hoe de bestrijding van het zika-virus wordt aangepakt.