Logo of Team Belgium

De Wereldspelen zijn een van de belangrijkste sportevenementen voor disciplines die (nog) geen deel uitmaken van het olympische programma.  Voor de oorsprong van de Wereldspelen moeten we terug naar 1981. Toen vond de eerste editie plaats in Santa Barbara, Californië. Iets meer dan 40 jaar en later keren de Spelen dus terug naar The States voor een jubileumeditie (de 11de in hun bestaan).

Het idee achter de Spelen kwam er via de General Association of International Sports Federations (GAISF). Die opperde dat er, door een gebrek aan ruimte op het olympisch programma, nood was aan een apart sportevenement voor niet-olympische sportfederaties om meer bekendheid te creëren voor hun sport. Met succes want de Wereldspelen groeiden door de jaren heen uit tot een van de belangrijkste Multi sportevenementen ter wereld. 

Duurzame sportinfrastructuur  
Duurzaamheid is één van de belangrijkste pijlers van de Wereldspelen. Daarom wordt er, in tegenstelling tot andere grote sportevenementen, geen nieuwe infrastructuur gebouwd. In plaats daarvan zet het organisatiecomité optimaal in op de invulling van bestaande sites in de gaststad. In Birmingham zijn dat er 15.  

Sporten op het programma  
Afhankelijk van de infrastructuur, ziet het sportprogramma van de Spelen er lichtelijk anders uit. In Birmingham worden er competities binnen 36 sporten georganiseerd. Team Belgium neemt deel in deze 20 disciplines:

- Airsports

- Biljart 

- Danssport   

- Duatlon   

- Gymnastiek  

- Handboogschieten   

- Inline skating   

- Ju-Jitsu   

- Kajak 

- Karate 

- Kickboxing   

- Korfbal   

- Orientering   

- Petanque   

- Powerlifting   

- Reddend zwemmen   

- Sportklimmen   

- Squash   

-  Touwtrekken   

-  Waterski  


Volledig nieuwe sportdisciplines op het officiële programma in Birmingham zijn:

- Drone racing (Air sports)
- Kajak
- Breaking (dans)
- Fistball, vrouwen
- Parkour (gymnastiek)
- Lacrosse, mannen