Logo of Team Belgium

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) is een Europees olympisch multidisciplinair evenement voor jonge talentvolle atleten van 14 tot 18 jaar. Het EJOF vindt al 32 jaar plaats onder de auspiciën van het IOC en de Europese Olympische Comités. Er is zowel een zomer als een wintereditie. Deze vinden in cycli van twee jaar - in oneven jaren - plaats. 

Tijdens het EJOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘echte’ Olympische Spelen. Het EJOF is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge atleet. 

Olympische tradities 

Net zoals de Olympische Spelen wordt het EJOF georganiseerd onder olympische vlag en heeft het verschillende tradities. Het EJOF heeft een openings- en een sluitingsceremonie, de olympische vlam brandt tijdens het hele festival en voor elke winnaar wordt zijn of haar volkslied gespeeld en de vlaggen van de landen van alle medaillewinnaars worden gehesen. Atleten en officials leggen de olympische eed af.  

Het EYOF niet zomaar een sportevenement 

Het EJOF wil de jonge atleten, hun entourage en hun fans ook de Olympische waarden bij te brengen: uitmuntendheid, respect en vriendschap, verbondenheid. 
Atleten kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan workshops rond duurzaamheid, gelijke kansen voor mannen en vrouwen, non-discriminatie, fair play en nog veel meer; de nadruk ligt op het vermogen van sport om jongeren in contact te brengen met rolmodellen en mentoren door toekomstige generaties op te voeden via sport. 

Sporten op het programma 

Om de olympische ervaring te benaderen, staan er op het EJOF uitsluitend olympische sporten op het programma. 

In Maribor zijn dat : artistieke gymnastiek, atletiek, wielrennen (baan), mountainbike, handbal, judo, zwemmen, tennis, volleybal, skateboarden, 3×3 basketbal. 

3x3 basket, mountainbike en skateboarden staan voor het eerst oOp het olympische programma in Maribor 

17 zomeredities

Het Jeugd Olympisch Festival is een Belgisch initiatief dat in 1991 voor het eerst plaatsvond in Brussel. Ondertussen is het zomerfestival al toe aan zijn 17de editie.