Logo of Team Belgium

De Finse stad Vuokatti verwelkomt dit jaar van 20 tot 25 maart de 15e editie van het Europees Jeugd Olympisch Winterfestival (EJOF).  Door de COVID-pandemie werd het EJOF dat normaalgezien moest plaatsvinden in 2021, verplaatst naar 2022. Enkel het ijshockeytoernooi voor jongens is doorgegaan op de oorspronkelijke data, 12 tot 17 december 2021. 

Het is de tweede keer dat Vuokatti een wintereditie van het EJOF mag ontvangen, ook in 2001 streken de beste jonge wintersporters van Europa er neer. Toen heette het Europees Jeugd Olympisch Festival nog de Europese Jeugd Olympische Dagen.  

Deelnemers
Naar verwachting zullen tijdens het EJOF in Vuokatti zo'n 1600 atleten van 46 Europese nationale Olympische comités aan negen sportdisciplines deelnemen. Het is bovendien de meest genderevenwichtige editie in de geschiedenis van het festival. 

9 sporten 
In Vuokatti staan 9 disciplines op het programma; alpineskiën, biatlon, ijshockey, snowboarden, langlaufen, schansspringen, shorttrack, kunstschaatsen en noordse combinatie. Het is de eerste keer ooit dat die laatste discipline door zowel jongens als meisjes beoefend wordt op een olympisch evenement. 

Venues
In het stedelijke gebied van Vuokatti, in de gemeente Sotkamo, vinden alpineskiën, biatlon, langlaufen, kunstschaatsen, shorttrack en snowboarden plaats. 

De stad Kajaani was gastheer voor de ijshockeywedstrijden. 

Skispringen en de noordse combinatie worden georganiseerd in de stad Lahti.Mascotte 

De mascotte
De mascotte voor 
Vuokatti 2022is een Siberische gaai met de naam Quukkei. Van Siberische gaaien wordt gezegd dat ze geluk brengen. Verder staan ze bekend als vriendelijk en moedig van aard.