Logo of Team Belgium

Het grote aftellen is begonnen. Over precies honderd dagen - op 26 juli om precies te zijn - begint in de Franse hoofdstad het grootste sportevenement ter wereld.  De Team Belgium atleten en het BOIC hebben de laatste rechte lijn ingezet en focussen op de laatste voorbereidingen. 
Hoeveel atleten in de TOP 8 zullen eindigen en hoeveel er medailles mee zullen brengen naar huis, weten we pas deze zomer. Maar Team Belgium gaat voor topresultaten, het BOIC stelt alles in het werk opdat onze atleten in optimale omstandigheden kunnen deelnemen aan de Spelen in Parijs, daar het beste van zichzelf kunnen geven en iedereen zullen inspireren met hun mooie prestaties. 
In afwachting daarvan hadden wij een gesprek met Olav Spahl, Chef de mission van Team Belgium voor Parijs 2024.

Vandaag mogen 6 Team Belgium atleten al zeker hun koffer pakken om deel te nemen aan de Olympische Spelen van deze zomer. Een heleboel andere zijn zo goed als zeker. Team Belgium stevent af op een recorddeelname delegatie. “We gaan uit van 150 tot 160 atleten.”
 
 Het succes van de team- en ploegsporten – de basketbalvrouwen, de hockeyvrouwen en -mannen de teams in paardensport – brengt het aantal atleten natuurlijk aanzienlijk naar omhoog.

Olav Spahl: “Vandaag staan op de teller kwalificatieplaatsen voor 99 Team Belgium atleten in 16 verschillende sporten, daarvan zijn er reeds 6 geselecteerd. De eerste selectie werd bekend gemaakt op 18 maart. De volgende selectiemomenten volgen eind april, begin juni, eind juni en begin juli. Op 8 juli kennen we de volledige delegatie.

Een overzicht:

 • In atletiek zijn reeds 10 atleten selecteerbaar: Bashir Abdi (marathon), Cynthia Bolingo  (400m), Hanne Claes (400m horden), Tibo De Smet (800m), Alexander Doom (400m), John Heymans (5.000m), Chloé Herbiet (marathon), Koen Naert (marathon), Michael Somers (marathon), Hanne Verbruggen (marathon).
 • Belgian Cats (v)
 • In het boksen zijn Oshin Derieuw en Vasile Usturoi geselecteerd.
 • In het gewichtheffen is Nina Sterckx selecteerbaar.
 • Onze Red Panthers en Red Lions in het hockey hebben zich geplaatst
 • België heeft één kwalificatieplaats veroverd in het kajakken zowel in de K1 1.000m als ook één in K2 500m
 • In ruitersport haalt Team Belgium een full house met kwalificatieplaatsen in de 3 disciplines:
   3 ruiters (team + individueel) in jumping
   3 ruiters (team + individueel) in eventing
   3 ruiters (team + individueel) in dressuur
 • Schermer Neisser Loyola is als selecteerbaar te beschouwen in het degenschermen
 • Sarah Chaâri heeft haar selectie te pakken in taekwondo
 • Olympisch kampioene Tokio 2020, Nina Derwael is op naam selecteerbaar in gymnastiek, en ook Noah Kuavita, Luka Van den Keybus. Eén bijkomende kwalificatieplaats voor een nog te bepalende individuele turner is ook al binnen.
 • In het wielrennen kwalificeerden zich
   4 renners op de wegrit mannen incl. de beiden renners in de tijdrit mannen
   4 rensters op de wegrit vrouwen incl. de renster in de tijdrit vrouwen. 
  In totaal 4 pistiers voor de drie nummers team pursuit mannen, madison, omnium mannen.
  Twee pistiers voor de beiden nummers keirin en sprint vrouwen.
  Twee pistiers, die madison vrouwen waarvan een ook omnium voruwen gaan afwerken.
 • Emma Plasschaert (ILCA 6), Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (49er FX) behaalden hun selectie in het zeilen. België heeft ook een kwalificatieplaats behaald in de ILCA 7.
 • Tot slot zijn vier zwemmers selecteerbaar:
  Valentine Dumont, 200m en 400m vrije slag
   Florine Gaspard, 50m vrije slag
   Lucas Henveaux, 400m vrije slag
   Roos Vanotterdijk, 100m rugslag.
   
  En daarbij komen uiteraard ook de reserve atleten, op dit ogenblik zijn dat 9 atleten.

Een grote delegatie, een vrouwelijke delegatie
Onze rekensom is vlug gemaakt, dat betekent 48 vrouwelijke atleten en dat is het merendeel van de atleten.

Olav Spahl: “Dat komt uiteraard door de kwalificatie van de Red Panthers en de Belgian Cats. Er kunnen zich in de komende maanden nog meer  atleten plaatsen met het EK gymnastiek in het Italiaanse Rimini, het Europese Kwalificatietornooi roeien in Szeged in Hongarije, de Olympic Qualification Series in de Urban Sports om maar enkele sporten op te lijsten. Met de mooie prestaties van de Red Panthers en de Belgian Cats, waren we in onze voorbereidingen al vertrokken van een dergelijk scenario, we waren dus niet verrast. We hebben ook voldoende kledij voorzien en ook de huisvesting in het Olympisch dorp is voorzien op een groot aantal vrouwelijke atleten. Sinds de Spelen van Londen in 2012 en de Spelen van Rio in 2016 telt ook de omkadering en de staf meer vrouwen, dat aantal zal voor Parijs nog opgevoerd worden.”

 “We hopen naar Parijs te kunnen trekken met een delegatie van 150 tot 160 atleten. We verwachten dus dat nog 50 tot 60 atleten zich zullen kwalificeren. In atletiek bijvoorbeeld verwachten we zo’n 25 tot 30 atleten omdat we ervan uitgaan dat onze drie aflossingsteams 4x400m zich zullen plaatsen. De kwalificatietornooien atletiek sluiten pas af op 30 juni. Nog tot kort voor de Spelen kansen dus voor atleten om zich te kwalificeren.
Ook Nafi Thiam trekt in juni met duidelijke ambities naar het EK atletiek in Rome waar ze niet alleen haar derde Europese titel in de zevenkamp zal verdedigen maar ook haar ticket voor Parijs 2024 wil veiligstellen. En het BOIC zal - samen met de atletiekfederatie en met ADEPS – alles in het werk stellen om haar beste prestatie te faciliteren op de Olympische Spelen.”

“De atletendelegatie wordt groot, dus ook de entourage. Maar die hangt af van het aantal accreditaties waarover we zullen beschikken en of we bepaalde accreditaties zullen kunnen overdragen. In totaal komen we uit op zo’n 260 accreditaties maar als we rekening houden met opsplitsingen van accreditaties verwachten we ons aan een Team Belgium delegatie van rond de 350 personen.”

Welfare Officer
Het IOC wil meer inzetten op de mentale gezondheid van atleten en voorziet voor de Spelen van Parijs voor het eerst ook een accreditatie per NOC voor een ‘Welfare Officer’.

“Team Belgium legt al geruime tijd de nadruk op het welzijn van zijn atleten, met speciale aandacht voor hun mentale gezondheid. Sinds de Olympische Spelen van Rio maakt een psycholoog deel uit van de Team Belgium delegatie. Het BOIC lanceerde in dit kader in 2022 ook zijn 'Sport Psychology Network' dat wil bijdragen tot kwalitatieve dienstverlening op vlak van mentale gezondheid en sportpsychologie, voor, tijdens en na de Olympische Spelen. Voor Parijs voorzien we 3 tot 4 sportpsychologen".

Olympisch(e) dorp(en)
“Het grote deel van de atleten zullen verblijven in het Olympisch dorp in Parijs, in een pand gelegen op een rustige plaats, op korte wandelafstand van het restaurant en de transport mall. We spreken over appartementen voor drie tot zes personen met grote woonruimtes. Het gebouw biedt ook ruimte voor een frontdesk en backoffices, een lounge, medische kabinetten, en Team Belgium beschikt ook over een eigen fitnesszaal. Het gebouw krijgt een eigen Team Belgium touch. Het wordt zeker een mooie, rustige plek. Maar niet alle Team Belgium atleten zullen verblijven in het Olympisch dorp van Parijs. De Olympische zeilcompetities bijvoorbeeld worden in Marseille gehouden waar ze zullen logeren in een verblijfplaats dicht bij de Marina.
De paardensportcompetities worden gehouden in Versailles, het baanwielrennen en BMX in Saint-Quentin-en-Yvelines Velodrome en mountain bike in Elancourt Hill.
Die venues liggen ook een eindje van het Olympisch dorp in Parijs. Daarom hebben we ook voor onze ruiters en onze wielrenners gekozen voor een meer comfortabele en efficiëntere verblijfplaats – een eigen en gemeenschappelijke Team Belgium Hub. We hebben ook hier voor een geprivatiseerd hotel gekozen. De golfers zullen in Saint-Quentin-en-Yvelines logeren, op 2 minuten wandelen van het clubhouse van de Golf National. Onze roeiers en kajakkers verblijven in Vaires-sur-Marne op 10 minuten rijden van het Nautical Stadium.
De voorrondes van de basketbalcompetitie worden in Lille gespeeld, het plan is om gedurende die periode gebruik te maken van de topsportinfrastructuren van de Lange Munte in Kortrijk. Vanaf de kwart-finales die in Parijs worden gespeeld, zullen de atleten verblijven in het Olympisch dorp in Parijs.Ons schutters worden gehuisvest in het Olympisch dorp in Châteauroux.
We zijn ervan overtuigd dat we op deze manier iedere Team Belgium atleet de best mogelijke verblijfplaats geven en dat weinig tijd verspeeld wordt in transport van en naar training- en competitieplaatsen. Onze ambitie is om iedere atleet waar hij ook verblijft, het Team Belgium gevoel te geven.”

Liaison Officer Veiligheid
Gezien de huidige politieke en sociale conflicten is ook het BOIC begaan met de veiligheid van zijn delegatie tijdens de Spelen in Parijs. Dankzij de inspanningen van de Belgische Ambassade in Frankrijk, de FOD Buitenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, hebben we een Liaison Officer Veiligheid kunnen aanstellen en hebben we regelmatig contacten met de Franse autoriteiten en met het Internationale Veiligheidscentrum in Frankrijk over deze materie.

En dan tot slot nog dit: Team Belgium duimt voor onze wielrenners die ten val kwamen tijdens Dwars door Vlaanderen en de Ronde van het Baskenland . Het BOIC en onze arts staan in nauw contact met de wielerfederatie en hun dokters en we volgen hun herstel op de voet op.

“We zijn op dit ogenblik wel gerustgesteld op medisch vlak, onze wielrenners worden goed verzorgd, ze zijn aan de beterhand en kunnen zich focussen op hun herstel. De Spelen blijven haalbaar. Team Belgium wenst alle op dit ogenblik geblesseerde atleten een rustig en spoedig herstel toe.”

Alle selectiecriteria (algemeen selectiereglement en criteria per sport) zijn terug te vinden op de webpagina's van het BOIC.