Logo of Team Belgium

Moskou organiseerde op 21 oktober, de vooravond van zijn algemene vergadering, zijn allereerste Wereldforum voor Olympiërs. Initiatiefnemer was de Wereldvereniging van Olympiërs in samenwerking met het NOC Rusland. Ondervoorzitter, Paul Urbain vertegenwoordigde er de Belgian Olympians Association.

Zo’n 300 olympiërs uit 120 landen en tal van IOC-leden namen deel aan dit succesvolle eerste Forum. 

“Inderdaad, dit eerste Wereld Forum was echt een groot succes. Er werd informatie gedeeld en er werden ideeën uitgewisseld, voor mij was het een verrijkende en interessante ervaring. Wat mij vooral aansprak was het thema ‘de sport voor jongeren’ en de hulp die olympiërs kunnen bieden aan volgende generaties of nog de conversie van atleten na hun sportcarrière.» zegt Paul Urbain.

Aan het eind van de dag werd overgegaan tot de ondertekening van een plechtige verklaring waarmee eenieder zich verbindt het olympisch charter na te leven. De vier statements van de verklaring zijn:

  • Promoten en naleven van het Olympisme
  • Vrede en een beter leven nastreven voor iedereen door de sport
  • Onze collega’s olympiërs bijstaan in hun conversie en hen bijstaan bij gezondheids- en fysieke problemen
  • Zich verzetten bij iedere politieke of gouvernementele inmenging in de autonomie van sportorganisaties die een atleet zouden beletten om deel te nemen aan de Olympische Spelen of aan ieder ander sportevenement die de olympische geest vertegenwoordigt.


Volg Team Belgium op zijn weg naar Rio 2016, schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.