Logo of Team Belgium

Van 22 tot 29 mei wisselen onze Team Belgium atleten die in aanmerking komen voor deelname aan de winterspelen van Peking in 2022 voor één week hun gewone sneeuw- of ijshabitat in voor de Portugese zon in Rio Maior. Onder leiding van chef de mission voor Peking 2022, Olav Spahl, organiseert het BOIC daar een olympische stage waar sport, training en teambuilding op het programma staan. 

Het is de voor de tweede keer dat het BOIC de tenten opslaat in Rio Maior voor een multidisciplinaire stage voor een Team Belgium winterdelegatie. In Rio Maior zijn atleten aanwezig uit biatlon, bobslee, kunstschaatsen, shorttrack, skeleton, skiën (alpine en free) en snowboard. Onze lange baan schaatsers kunnen niet present tekenen maar zullen er naar wij hopen volgend jaar in Peking wel bij zijn. 

Aangevoerd door Olav Spahl, chef de mission voor Peking 2022, trokken naast de atleten ook de coachen, de BOIC- en de medische staf naar het Desmor Sports Centre in Rio Maior.

Olav Spahl : “Ook tijdens de voorbereidingen voor de Olympische Zomerspelen van Tokyo 2020 willen we aandacht aan besteden aan de Olympische Winterspelen welke binnen enkele maanden gebeuren. Dat zijn we de wintersportatleten, hun coaches en hun federaties schuldig. Peking 2022 wordt waarschijnlijk een even grote delegatie als die voor PyeongChang in 2018, daar namen 22 atleten deel uit 9 sporten, toen de grootste delegatie ooit voor de winterspelen sinds Sanct Moritz in 1928.  

Rio Maior heeft dezelfde ambitie als onze stages in Belek en voordien in Lanzarote: trainen, elkaar leren kennen, kennis en ervaring uitwisselingen en teambuilding. Deze Team Belgium stage is een belangrijke stap naar de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad van volgend jaar.” 

Expertise delen
"Tijdens deze stage wordt een schat aan expertise, kennis en ervaring samengebracht en gedeeld. Hier in Rio Maior zijn een aantal coachen aanwezig die reeds olympiërs hebben begeleid, maar ook coachen voor wie Peking 2022 een eerste olympische kennismaking wordt. Een schat aan olympische expertise en ervaring kan hier gedeeld en uitgewisseld worden." 

“Zo’n stage zorgt uiteraard ook voor een mooie interactiviteit tussen atleten uit de verschillende sporten. Die interactiviteit gaat het BOIC hier ter plekke ook faciliteren via de organisatie van een aantal activiteiten. Zo staat er bijvoorbeeld een sessie op het programma rond de Chinese cultuur. Het is aan het BOIC om de juiste context te scheppen om een hecht Team Belgium te creëren.” 

Dokter Johan Bellemans, die reeds eerder de zomeratleten tijdens stages en tijdens de Olympische Spelen in Rio begeleidde en in Tokio zal begeleiden, is ook arts van Team Belgium in Peking: “Met de kinesitherapeuten en de coachen vergaren we tijdens de stages heel wat informatie over de atleten, we leren de atleten hier echt beter kennen voor de olympische spelen en dat is een enorm voordeel. Op deze Team Belgium stages nodigt het BOIC ook de topsportpartners - de gemeenschappen- uit om de samenwerking voor en tijdens de Olympische Spelen te bespreken. "