Logo of Team Belgium

"Zo'n zomer hebben we nog nooit gehad en in die zin is het een uitdaging," zei Philip Mestdagh, coach van de Belgian Cats, die dinsdag (17.20 uur plaatselijke tijd, 10.20 uur Belgische tijd) beginnen aan het Olympisch vrouwenbasketbaltoernooi tegen Australië, een maand na hun bronzen medaille op het EK.

 "Natuurlijk is het zwaar. We hebben de zomer in tweeën gedeeld. Het was niet mogelijk om over de Olympische Spelen te praten tijdens de Euro. We wilden daar presteren en dat hebben we ook gedaan (kwalificatie voor het WK 2022). Pas op zaterdag 3 juli hebben we de eerste training in België hervat ter voorbereiding op de Olympische Spelen."

Vier dagen later waren de Belgian Cats bij de eerste Team Belgium atleten die naar Japan vlogen en in het Belgische basiskamp in Mito arriveerden. In Tokio spelen ze in groep C tegen Australië, de tweede wereldnatie, Puerto Rico (30 juli) en China (2 augustus).

"De Euro was een kampioenschap van zeer hoog niveau met veel sterke teams. We gaan nu het meest uitdagende toernooi spelen dat er is. We zijn goed voorbereid op de Spelen. Met de 12 beste landen ter wereld, waarvan er tien om een medaille kunnen strijden, zal het van groot belang zijn om goed voorbereid aan de wedstrijden te beginnen. We zullen wedstrijd per wedstrijd bekijken en heel goed rekenen om de kwartfinales te halen," zei de Ieperse coach.

 "Om de kwartfinales te bereiken, moeten we als eerste of tweede eindigen in onze groep of bij de twee beste ploegen die als derde zijn geëindigd. Winnen zal zeer gecompliceerd zijn. Als we tegen hen verliezen, moeten we alles geven om de kloof klein te houden. De tweede wedstrijd kan de sleutel zijn. We moeten winnen tegen Puerto Rico en als het kan met de grootst mogelijke marge. Dat zal ons helpen voor het gemiddelde, dat uiteindelijk heel belangrijk zal zijn. En de derde wedstrijd zal een kleine finale zijn tegen China. Als we winnen zijn we zeker van de tweede plaats. Maar, nogmaals, we moeten wedstrijd per wedstrijd bekijken.”

Hoe zit het met de druk van de Olympische Spelen, een onbekende voor de Cats die het geluk hadden om vrijdag bij de openingsceremonie te zijn?

"We misten de eerste wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina (op de Euro). Toen moesten we ons best doen om de kwartfinale te halen. We waren erg blij om als eerste te eindigen en een extra rustdag te hebben. Nu gaan we spelen op het meest prestigieuze podium ter wereld en er is druk, maar de ploeg is volwassen genoeg om dat aan te kunnen."

 

Belga