Logo of Team Belgium

Vier jaar na Praag 2017 hebben de Belgische basketbalvrouwen hun tweede bronzen medaille op een Europees kampioenschap veroverd. De Belgian Cats versloegen zondag in het Spaanse Valencia Wit-Rusland met 69-77. Ze herpakten zich na het zeer nipte verlies tegen Servië zaterdag in de halve finales.

"Ik ben trots op mijn team en mijn spelers", zei bondscoach Philip Mestdagh. "Het is niet de eerste keer in dit toernooi dat we de teleurstelling van een nederlaag moeten doorslikken. Dat was ook zo na onze eerste wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina. De groep reageerde goed en toonde veel maturiteit in dit Europees kampioenschap. Mentaal en fysiek was het moeilijk vandaag. De nederlaag tegen Servië stond nog op ons netvlies gebrand. We speelden tegen een sterk Wit-Russisch team. Het was duidelijk dat we goed moesten starten om de tegenstander onder druk te zetten en mentaal te raken. Ik denk dat we dat gedaan hebben."

De Belgen hebben hun missie volbracht: een ticket voor de kwalificatietoernooien voor het WK van 2022 in Australië en een bronzen medaille. De tweede ooit.

"Die in 2017 was een verrassing. Die van vandaag minder omdat de mensen veel meer verwachten van de Belgian Cats. Maar we zijn erg gelukkig. De verwachtingen zijn zeer hoog. Daarom ben ik trots op mijn spelers. Het is niet makkelijk, er is veel druk. Tegen Servië heb ik niet veel gewisseld, waardoor verschillende sleutelspeelsters veel minuten maakten. Ze zijn moe, maar ze kwamen naar hier om deze medaille te halen. Wij staan al enkele jaren bovenaan in al onze competities en daar mogen we trots op zijn. Kijk maar naar Spanje, dat thuis niet eens de top zes haalde tijdens dit EK. Dat belooft ook voor onze prestaties op de lange termijn." 

Belga