Logo of Team Belgium

Philip Mestdagh was bezorgd dat zijn Cats in de kwartfinales van het vrouwenbasketbaltoernooi in Tokio een nederlaag zouden lijden tegen de nummer 2 van de wereld, Australië, maar in plaats daarvan zag hij zijn speelsters in Saitama winnen in de allereerste vrouwenbasketbalwedstrijd op de Olympische Spelen.

"Wat een prestatie. We moeten alle meisjes feliciteren. We hadden niet gedacht dat we dit zouden bereiken. Het is duidelijk een zeer goede start en wat positief is, is dat we nog veel ruimte voor verbetering hebben, vooral aan de offensieve kant. Ik hoop dat we dat in de rest van het toernooi laten zien."

"Het tweede kwart was verdedigend niet zo goed. We gingen de pauze in met een achterstand van vier punten (37-41). We hebben in de rust de verdediging gecorrigeerd,  Ze scoorden maar 29 punten in de tweede helft. Deze aanpassingen zijn zeer belangrijk. Spelletjes als deze worden beslist door kleine details. Je moet ook een beetje geluk hebben."

"Het team was hongerig vandaag en genoot van de rol van underdog."

"We leggen de lat hier in Japan nog hoger dan bij de Euro. We gaan het spel per spel bekijken. We willen naar de kwartfinales. Deze overwinning opent perspectieven. Als we nu Puerto Rico verslaan zijn we zeker van een plaats in de kwartfinale en dan kunnen we wat ambitieuzer zijn om een betere loting te krijgen."

Sandy Brondello, de coach van Australië, stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken: "Dit is duidelijk niet de manier waarop we de Spelen hadden willen beginnen. België heeft een echte ster Emma Meesseman (32 punten op dinsdag), en de Belgen hebben goed gescoord, wij niet."

Belga