Logo of Team Belgium

Pierre-Olivier Beckers, voormalig voorzitter van het BOIC, is tijdens de 139e IOC-sessie in Peking herverkozen als lid van de Ethische Commissie van het IOC.

Pierre-Olivier Beckers zetelt sinds 2014 in de commissie en werd vier jaar geleden in PyeongChang al een eerste keer herverkozen. Ook zijn nieuwe mandaat geldt voor een periode van vier jaar.

De Ethische Commissie stelt de ethische code op en behandelt de klachten. Ze telt 9 leden: 4 leden van het IOC en 5 onafhankelijke leden.

Voorzitter is Ban Ki-moon, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Spanjaard Juan Antonio Samaranch, zoon van de gelijknamige voormalige IOC-voorzitter, werd verkozen als vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Zijn mandaat gaat op 20 mei van start, na afloop van de huidige IOC-sessie.

Daarnaast werden er ook vijf nieuwe IOC-leden verkozen. Onder hen de Fransman David Lappartient, voorzitter van de Internationale Wielerunie UCI, en de voormalige olympiërs Martin Fourcade, Danka Bartekova en Frida Hansdotter. Hun mandaat geldt voor een periode van acht jaar.

Met de Zuid-Soedanees Yiech Pur Biel werd er voor de eerste keer een vluchteling verkozen als IOC-lid. In 2016 in Rio nam hij met het vluchtelingenteam deel aan de Olympische Zomerspelen.

In totaal zijn er nu 106 IOC-leden.


Pierre-Olivier Beckers is IOC-lid sinds 2012:

  • Voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen van de XXXIIIe Olympiade Parijs 2024 (sinds 2017)
  • Voorzitter van het auditcomité (sinds 2014)
  • Lid van de ethische commissie (sinds 2013)
  • Lid van de commissie 'Finance' (sinds 2012) en lid van de commissie human resources van het IOC (sinds 2017)