Logo of Team Belgium

"Ik voel me bijzonder gelukkig voor de spelers en het team, maar in feite voor allen die aan dit project hebben deelgenomen", zo reageerde dinsdag Pierre-Olivier Beckers, die als voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) ter plaatse in het stadion in Tokio had gezien hoe de Red Lions zich hebben geplaatst voor de finale van het hockey. De overwinning tegen India staat sowieso al synoniem voor een vierde medaille voor Team Belgium in Tokio.

"Dit project is in 2005 begonnen. Het bestond erin een team naar de Spelen te brengen en een gouden medaille na te streven. Het is een gemeenschappelijk project geworden van de Belgische hockeyfederatie van Marc Coudron, van het BOIC en de gemeenschappen die zich bij ons hebben aangesloten. Wij hebben iedereen kunnen samenbrengen en we zijn nooit gestopt progressie te maken", zei Beckers.

In september is hij na zestien jaar voorzitter af bij het BOIC. Hij was dinsdag duidelijk ontroerd door het sterk moment in de Belgische sport. "Het was buitengewoon de match te zien die de Red Lions hebben afgewerkt. Je moet het maar doen. Het was een enorme uitdaging. Wat mij betreft is er veel, veel emotie. Ik ben erg onder de indruk. Ik heb het geluk gehad hen de zilveren medaille in Rio te overhandigen. En hier zou ik hen een andere kleur willen uitreiken. Ze verdienen het."

Als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overhandigt Pierre-Olivier Beckers in sommige competities de medaille aan de laureaten, zoals de bronzen medaille aan judoka Matthias Casse en de gouden plak aan turnster Nina Derwael. Voorzien is dat hij dit opnieuw doet bij de ceremonie van het hockey en de vijfkamp.

Belga