Hij had een belangrijke stem in de uitgestelde Spelen van Tokio 2021 en hij coördineert voor het Internationaal Olympisch Comité de Spelen van Parijs 2024. BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers, kijkt in deze uitzonderlijke tijden voor ons in de toekomst. “Tokio zal volgend jaar plaatsvinden, anders helemaal niet.”
Pierre-Olivier Beckers zit, als we hem bellen voor een videocall, in het IOC-hoofdkwartier in het Zwitserse Lausanne. “De Zwitserse grenzen zijn nog steeds gesloten. Maar wees gerust, ik heb toelating voor mijn eerste buitenlandse verplaatsing sinds de lockdown. IOC-vergaderingen worden beschouwd als essentiële verplaatsingen.”
Pierre-Olivier Beckers, IOC-lid en voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, is voorzitter van de IOC-coördinatiecommissie voor Parijs 2024. Kortom, de man die voor één van de belangrijkste organisatie ter wereld mee aan de touwtjes trekt en bepaalt hoe het grootste sportevenement ter wereld er na corona uitziet. Dit is zijn plan.
Geen Spelen achter gesloten deuren
“Alle scenario's zijn mogelijk voor Tokio, maar Spelen achter gesloten deuren zie ik niet zitten. De Spelen zijn een internationaal feest en dat feest manifesteert zich vooral in de stadions. We moeten uiteraard de risico's inschatten. Het is makkelijker te plaatsen dat in augustus dit jaar de Grote Prijs van Francorchamps achter gesloten deuren zal plaatsvinden dan je binnen een jaar Olympische Spelen zonder toeschouwers voor te stellen.”
“Het IOC denkt na over alle scenario's: met publiek, met weinig publiek, met testen bij aankomst… Gelukkig is Japan een eiland, dat is dus te organiseren. Ook voor de atleten. Zij kunnen bijvoorbeeld een week vroeger dan voorzien afreizen voor een soort quarantaineperiode. Team Belgium zou dat in het trainingskamp in Mito (even buiten Tokio, hjb) gemakkelijk kunnen organiseren.”
Geen uitstel meer voor Tokio 2021
“De sportieve beleidsmakers en IOC-leden zijn overtuigd: de Spelen van Tokio zúllen kunnen plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus 2021. Stel dat ze toch niet doorgaan, dan worden de Spelen van Tokio afgevoerd. Er werd een gerucht gelanceerd dat wij die beslissing al in oktober nemen (vanuit het IOC), maar dat is een kwakkel. De knoop wordt zeer waarschijnlijk in de lente van volgend jaar doorgehakt. Maar we gaan de Spelen niet nog een keer uitstellen. Dat is financieel niet mogelijk. Je kunt niet opnieuw meer dan 40.000 hotelkamers blokkeren, je kunt niet de olympische locaties blijven onderhouden en de beschikbaarheid garanderen, je kunt niet 45.000 voltijdse werknemers van het Japanse organisatiecomité aan het werk houden. Er zijn trouwens ook al appartementen van het olympisch dorp verkocht. En het uitstel heeft er nu al toe geleid dat de internationale sportkalender is overhoopgegooid.”
Geen Spelen met veel minder atleten
“In Tokio 2021 zullen ongeveer 11.500 atleten deelnemen, voor Parijs 2024 mikken we op maximaal 10.500. Veel minder atleten, pakweg 4.000 of 5.000, is tegen het olympische DNA. De Spelen, dat zijn meer dan dertig WK's in veertien dagen. We willen net de rijkdom van sporten tonen en met slechts 4.000 à 5.000 atleten kun je al die sporten niet laten zien. Bovendien zijn in Parijs 2024 voor het eerst de helft mannen en de helft vrouwelijke atleten aanwezig. We voegen sporten toe die de gendergelijkheid bevorderen, waarvoor geen buitensporig duur stadion nodig is en die slechts twee dagen duren met maximaal 48 atleten per sport - surf, skateboard, breakdance… We moeten wel nadenken hoe het aantal disciplines in andere sporten te verminderen.”
Spelen moeten goedkoper
“We willen vechten tegen het gigantisme van de Spelen. Parijs 2024 was daar al vóór de coronacrisis mee bezig. De Spelen moeten zich aanpassen aan de noden van de gaststeden, terwijl in het verleden de gaststeden zich moesten aanpassen aan de Spelen. Het moet minder duur worden, simpeler en duurzamer. Met tijdelijke of bestaande locaties die na de Spelen worden hergebruikt. Parijs mikt op een budget van 6,8 miljard, waarvan ongeveer 3 miljard voor de infrastructuur. Dat is beduidend goedkoper dan de Spelen van Tokio 2021, Rio 2016, Londen 2012, Peking 2008 en Athene 2004. Olympische Spelen voor minder publiek zijn niet uitgesloten. Best mogelijk dat we voor sommige sporten minder grote stadions zullen gebruiken, zeker voor indoorstadions, het duurste aan een stadion is een dak. Kortom, wel stadions waar het vollen bak ambiance is, maar voor slechts 4.000 à 5.000 man. Met de digitale mogelijkheden kunnen mensen van de olympische sfeer genieten zonder noodzakelijk overal live ter plekke te zijn.”
Olympisch dorp anders organiseren
“Het olympisch dorp moet blijven, want dat is hét symbool van solidariteit. Maar willen we nog een olympisch dorp met het befaamde megagrote olympische restaurant waar je 24 uur per dag kunt eten? Moeten we het niet kleinschaliger aanpakken, want heel wat atleten zullen geen risico willen nemen en niet tegelijk in één grote ruimte willen zitten. Misschien moeten we opsplitsen.”
Team Belgium moet ambitieus blijven
“Olav Spahl, sportief directeur Team Belgium, ambieerde voor de coronacrisis om minstens beter te doen dan de zes medailles van Rio 2016. We moeten de rekening nu opnieuw maken. Er haken atleten af, zoals olympisch vice-kampioen Pieter Timmers. Maar anderen die geblesseerd waren - zoals judoka Toma Nikiforov -, krijgen nu een nieuwe kans. De sportieve ambities mogen we niet laten varen, ondanks corona. Team Belgium is sterker dan ooit, de voorgaande jaren pakten we meer medailles dan ooit op internationale kampioenschappen. Het momentum is niet voorbij omdat de Spelen zijn uitgesteld.”
Budget voor atleten onder druk na 2024
“De Belgische topatleten moeten niet vrezen. We kunnen hen een ideale financiële ondersteuning blijven garanderen. We kunnen indien nodig ook nog een spaarpotje (reserves) aanspreken. Op korte termijn maak ik mij helemaal geen zorgen: niet voor Tokio 2021, niet voor de Winterspelen van Peking 2022, ook niet voor de Spelen van Parijs 2024. Maar wat nadien? Het geld valt niet uit de lucht. Met een aantal van onze privésponsors hebben we al contracten tot Parijs 2024 afgesloten. Maar het is duidelijk dat veel bedrijven zullen lijden onder deze economische crisis. Zullen bedrijven nog geld willen steken in de topsport? In ons voordeel pleit dat sport, de fysieke conditie, maar ook waarden als respect, solidariteit en samenwerking, een belangrijke rol heeft in deze crisis.”
Hans Jacobs - Sportjournalist bij BOIC-mediapartner Het Nieuwsblad