Logo of Team Belgium

Met zes medailles en negentien top 8-plaatsen werden de Spelen van Rio in 2016 een succes. Maar BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers durft de lat voor Tokio nog hoger te leggen.

"In Rio hebben we heel goed gepresteerd, maar we denken dat het in Tokio nog beter kan", vertelde Pierre-Olivier Beckers vrijdag tijdens een persmoment in het Turkse Belek, waar Team Belgium zijn traditionele stage houdt.

"In 2017 en 2018 hebben we bij onze atleten een stijgende lijn in hun prestaties op internationale competities kunnen waarnemen. Dit jaar was iets minder maar nog altijd presteren we op een hoog niveau. Er is een organisatie (Gracenote, red) die voorspelt dat België een potentieel van tien medailles heeft. In Rio haalden we er zes, wat het hoogste aantal was sinds Atlanta 1996, en negentien top 8-plaatsen. We denken dat het in Tokio nog beter kan, zowel qua medailles als top 8-plaatsen. Het potentieel daarvoor is aanwezig. Maar topsport is geen exacte wetenschap."

Ondersteunen van atleten, belangrijkste taak van het BOIC
De belangrijkste taak van het BOIC, zo benadrukte Pierre-Olivier Beckers, is het ondersteunen van de atleten.
"We moeten hen helpen om hun dromen te realiseren. Onze prioriteit is zorgen voor een goede omkadering zodat atleten die top acht kunnen halen."

Minder dan acht maanden voor de start van de Spelen zijn al een zestigtal atleten zeker van een ticket voor Tokio. Daarbij medaillekandidaten als zevenkampster Nafi Thiam (die ook geplaatst is voor het hoog- en verspringen), gymnaste Nina Derwael, de Red Lions (hockeymannen), de Belgian Tornados (4x400m), zwemmer Pieter Timmers en zeilster Emma Plasschaert. In het beste geval, als bijvoorbeeld de basketvrouwen en de volleyploegen zich plaatsen, zal Team Belgium uit zo'n 145 atleten bestaan.

.Belga