Logo of Team Belgium

Shorttrackbondscoach Pieter Gysel was uiteraard een tevreden man in het Capital Indoor Stadium in Peking, waar zijn pupil Hanne Desmet vrijdag olympisch brons behaalde op de 1000 m.

"Hanne had deze A-finale dik verdiend", vertelde hij. "Van de reeksen tot en met de halve finales was ze quasi foutloos en overtuigend. In de finale heeft ze het initiatief genomen om een verstandige race te schaatsen, maar ze heeft het eigenlijk niet goed afgemaakt. Het moment om naar voren te gaan, was goed gekozen. Alleen had ze harder moeten doorgaan. Maar dat is makkelijk gezegd vanaf de zijlijn."

Acht jaar geleden kreeg Gysel Hanne Desmet onder zijn hoede. "Toen was Hanne een puber die eigenlijk helemaal niet zo sportief was. Ze werd zeker niet gezien als een aankomend talent. Je wil niet weten hoeveel extra uren we op de ijsbaan hebben doorgebracht. Dat die inspanningen op deze manier bekroond worden, dat is heel leuk."

"Hanne is fysiek enorm sterk. In shorttrack moet je de juiste lenigheid hebben, en die heeft Hanne. Ze kan efficiënt rijden en heel lang doorgaan. En verder kan Hanne heel goed pijn verbijten", verklaarde Gysel waarom Desmet wereldtop is.

In principe is de 1500 m de sterkste afstand van Hanne Desmet. Die schaatst ze woensdag. "Alles is mogelijk. Ze heeft getoond dat ze het niveau heeft om voor de medailles te strijden. Maar het kan alle kanten op", besloot Gysel.

Belga