Logo of Team Belgium

Pieter Timmers is vice-olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag ! Hij tikte in de finale van het koningsnummer aan in 47.80 en deed daarmee 42 honderdsten af van het Belgisch record dat hij dinsdag in de halve finales zwom.

Pieter Timmers moest alleen de 18-jarige Australiër Kyle Chalmers (47.58) laten voorgaan, het brons was voor de Amerikaan Nathan Adrian (47.85).

"Ik kan het amper geloven", reageerde hij kort na de finale. "Ik heb altijd gezegd dat een perfecte race me een kleine kans op een medaille zou opleveren. Blijkbaar hebben de anderen ook een steekje laten vallen. Bij mij ging het wel super, al was het op het einde wel trekken en sleuren."

"Ik keek om en zag een "2" achter mijn naam staan. 'Is dit een droom?', dacht ik bij mezelf. Dit is ongelofelijk", zei Timmers na zijn fantastische race in het Olympics Aquatics Stadium.

"Hier kan je alleen maar van dromen", zegt delegatieleider Eddy De Smedt. "Drie medailles in vijf dagen. Wat het bovendien zo mooi maakt, is de manier waarop die medailles gewonnen zijn. We dwingen ze af, we vechten ervoor, ze komen niet uit de lucht gevallen. Het is fantastisch."

Timmers is de eerste Belgische zwemmer die een olympische medaille verovert sinds Frederik Deburghgraeve in 1996 in Atlanta olympisch kampioen werd op de 100 meter schoolslag. Voordien bezorgden alleen Gérard Blitz (brons 100m rug in 1920 in Antwerpen), Joseph De Combe (zilver 200m school in 1924 in Parijs) en Ingrid Lempereur (brons 200m school in 1984 in Los Angeles) België al olympisch eremetaal in het zwemmen.