Logo of Team Belgium

Pieter Timmers staat aan de vooravond van het slotstuk in zijn zwemcarrière. Vanaf vrijdag en voor de komende vier weken neemt hij deel aan de International Swimming League in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, nadien zet hij er definitief een punt achter.

De 32-jarige Limburger had het graag anders gezien. Na de voor hem zo succesvolle Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar hij Belgische sportgeschiedenis schreef met een zilveren medaille op de 100 meter vrije slag, twijfelde Timmers al of hij nog een verlengstuk zou breien aan zijn carrière. Uiteindelijk besloot hij nog een olympiade verder te doen tot Tokio, maar het uitstel van de Spelen met een jaar door de coronacrisis is er te veel aan voor de viceolympisch kampioen. Fysiek en mentaal kan hij het wel nog opbrengen, maar vooral zijn gezinssituatie doet hem de handdoek gooien. Komende zomer zal Timmers de Spelen dus thuis voor de televisie moeten volgen. "En dat zal pijn doen", bekende de 32-jarige Limburger.

"Ik had nooit verwacht dat ik zo ver zou geraken. Ik heb echt moeten knokken om een gebrek aan puur talent te compenseren. Ik mag dan ook tevreden zijn op mijn carrière en de resultaten die ik behaald heb. Weinig zwemmers slagen daarin. Het vraagt enorm veel werk." Timmers heeft een internationale carrière van tien jaar om op terug te blikken, met heel wat hoogtepunten, maar ook moeilijkere momenten. "Ik heb hele mooie zaken beleefd. Naast Rio denk ik dan aan de momenten met de Belgische aflossingsploeg, met die vele reizen en buitenlandse stages."

Het werd dan maar de International Swimming League, een lucratieve ploegencompetitie. Timmers komt er in de Duna Arena uit voor de NY Breakers. Ook in Boedapest worden er stevige veiligheidsmaatregelen genomen. "We zitten daar allemaal in een bubbel, zonder fysiek contact met de buitenwereld. Mijn familie en vrienden zullen er dus niet bij zijn", vertelde Timmers tijdens een videogesprek. "Ik verwacht niet dat ik erbovenuit zal steken, maar ik wil me nog één keer overtreffen. Ik ben altijd een competitiebeest geweest. De techniek is er zeker nog." 

Nadien start er een nieuw hoofdstuk in het leven van Timmers en zijn familie. "Ik denk niet dat ik overmand zal zijn door emoties, na die laatste meeting. Ik ben eerder tevreden dat er een nieuw leven wacht. Ik kan niet wachten om dat nieuwe hoofdstuk in mijn leven te ontdekken." Wat dat op professionel vlak zal zijn, is nog onduidelijk. "Er is nog niets beslist. Ik ben heel gemotiveerd om eraan te beginnen en heb verscheidene interesses. Ook een rol in de sportwereld sluit ik niet uit. Als er een aanbod komt, zal ik dat bekijken." 

Ook in zijn gezinssituatie staat er heel wat te veranderen. Zijn vrouw Elle De Leeuw is immers voor de tweede keer zwanger. Samen hebben ze sinds 2017 al een dochtertje. De tweede spruit volgt in de lente van volgend jaar. Intussen is het gezin al een tijdje verhuisd van het drukke Antwerpen naar het Vlaams-Brabantse Humbeek, een ideale uitvalsbasis voor fietstochten doorheen het platteland. "Ik heb een koersfiets gekregen en Vlaams-Brabant is echt een mooie fietsprovincie. Sporten zal ik altijd blijven doen. Ik heb plannen om een keer de Mont Ventoux op te rijden, al is dat niet evident voor iemand met een lengte van twee meter."

Belga