Logo of Team Belgium

Emma Plasschaert is vrijdag in Fujisawa als 21e geëindigd in de tiende en laatste regatta van de Laser Radial-klasse op het olympisch zeiltoernooi. Ze zakt daardoor opnieuw van de derde naar de vijfde plaats in de tussenstand. Die vijfde plaats is wel voldoende voor deelname aan de medaillerace van zondag, waaraan de tien beste zeilsters mogen deelnemen en waarbij de punten dubbel tellen.

De winst in de laatste regatta was voor de Australische Mara Stransky. Dat volstond voor Stransky echter niet voor een plek bij de beste tien.  De Deense leidster Anne-Marie Rindom finishte niet in de laatste rit. Daardoor is de spanning voor de eerste plaats opnieuw terug. Rindom (64 ptn) blijft wel kop, maar ziet de Nederlandse titelverdedigster Marit Bouwmeester (71 ptn) dichter bij sluipen. De Zweedse Josefin Olsson (79 ptn) en de Canadese Sarah Douglas (82 ptn) gaan Plasschaert (83 ptn) ook nog vooraf.

De 27-jarige Oostendse was eerder vrijdag als zeventiende geëindigd in de negende regatta. Plasschaert is de nummer 1 van de wereld in haar klasse en werd in 2018 in het Deense Aarhus wereldkampioene. In 2019 vond nabij Enoshima, een eilandje zo'n 50 km ten zuiden van Tokio, een olympische testrace plaats. Die werd gewonnen door Plasschaert.

Belga