Logo of Team Belgium

Op 29 januari stelde taekwondoka Raheleh Asemani zichzelf voor aan de Belgische pers in de lokalen van het BOIC. Ze traint in de Vlaamse topsportploeg maar heeft als erkend politiek vluchtelinge uit Iran nog niet de Belgische nationaliteit. Of ze straks deelneemt aan de Olympische Spelen onder de Belgische of onder de olympische vlag is nog de vraag.

Raheleh Asemani

Tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York maakte Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), bekend dat gevluchte topsporters volgend jaar moeten kunnen deelnemen aan de Zomerspelen. "Ze worden verwelkomd onder de olympische vlag en de olympische hymne," zei de IOC-voorzitter.

Eén van die topsporters is de 26-jarige taekwondoka Raheleh Asemani. Zij kwam drie jaar geleden aan in België als politiek vluchtelinge. In Iran boekte ze al heel wat succes in het taekwondo en ook hier werd haar talent snel ontdekt. Ze sloot aan bij de topsportwerking van de Vlaamse Taekwondo Bond waar ze sindsdien samen traint met onder anderen wereldkampioen Jaouad Achab. Raheleh Asemani komt uit bij de vedergewichten (-57kg).

Op vraag van de Vlaamse Taekwondo Bond stelde het BOIC alles in het werk opdat Raheleh zou kunnen deelnemen aan het Europees kwalificatietoernooi. Raheleh deed meer dan alleen deelnemen: ze won het toernooi en is dus zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Zonder meer een fantastische prestatie.

Of Raheleh Asemani haar droom zal kunnen waarmaken onder de olympische of de Belgische vlag is nog even afwachten. Haar naturalisatiedossier is tot op de dag vandaag nog niet helemaal in orde.

Eddy De Smedt, chef de mission voor Rio 2016: “Welk van de twee scenario’s het ook wordt, het komt er nu op aan om Raheleh de best mogelijke begeleiding te geven in de voorbereiding op de Spelen. Samen met de federatie en Sport Vlaanderen werd onderzocht hoe we deze voorbereiding kunnen financieren.”

“Be Post, de werkgever van Raheleh Asemani, heeft haar verlof zonder wedde verleend,” aldus Eddy De Smedt. “Het IOC kent Raheleh een beurs toe via de Olympische Solidariteit, een toelage die het toekent aan vluchtelingen. Ook het BOIC zorgt voor de nodige financiële ondersteuning. Tot slot zal Sport Vlaanderen haar een topsportstatuut toekennen zodra ze de Belgische nationaliteit heeft. Met al deze maatregelen krijgt Raheleh Asemani de kans om zich tot de Spelen voltijds met haar sport bezig te houden.”

Eerder haalden Si Mohamed Ketbi en Jaouad Achab al twee quotaplaatsen voor België in taekwondo. Als het naturalisatiedossier van Raheleh Asemani in orde komt, en ze onder de Belgische vlag mag deelnemen, zullen er drie Belgische taekwondoka's aan de slag zijn in Rio.

“Het is nog afwachten of Raheleh Asemani de Belgische nationaliteit verleend wordt,” zegt Eddy De Smedt. “Wij verwachten van wel. Maar gezien ze haar quotaplaats behaald heeft onder het statuut ‘vluchtelinge’ ligt de beslissing bij het IOC en de Internationale Taekwondofederatie.”

Een ding staat vast, het BOIC wenst haar in ieder geval een topprestatie toe!