Logo of Team Belgium

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) beloont de atleten van Team Belgium die op de Olympische Spelen in Rio een medaille of een top 8-plaats behaald hebben met een premie. Het Fonds Baillet Latour (FBL) financiert deze premies voor atleten en coaches. Alain De Waele, de secretaris-generaal van het FBL, reikte ze op 9 september officieel uit aan de 44 atleten tijdens een ceremonie voor de start van de AG Memorial Van Damme.

In totaal wordt een bedrag van €406.500 verdeeld onder 44 atleten. €71.250 wordt verdeeld onder de coaches.

Naast de medaillewinnaars Nafissatou Thiam (goud, atletiek, zevenkamp), Greg Van Avermaet (goud, wielrennen op de weg, wegrit), de Red Lions (zilver, hockey met Gauthier Boccard, Tom Boon, Thomas Briels, Cédric Charlier, Tanguy Cosyns, Alexandre de Paeuw, Felix Denayer, Sebastien Dockier, John-John Dohmen, Simon Gougnard, Jeremy Gucassoff, Alexander Hendrickx, Loïck Luypaert, Emmanuel Stockbroekx, Jérôme Truyens, Florent Van Aubel, Arthur Van Doren, Elliot Van Strydonck en Vincent Vanasch), Pieter Timmers (zilver, zwemmen, 100m vrije slag), Dirk Van Tichelt (brons, judo, -73kg) en Jolien D’Hoore (brons, baanwielrennen, omnium) ontvangen alle Belgische atleten die binnen de top 8 in hun discipline zijn geëindigd een prijs. Het gaat om volgende atleten:

 • De Belgian Tornados met Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Kévin Borlée, Antoine Gillet, Robin Vanderbemden en Julien Watrin (4e plaats, atletiek, 4x400m aflossing)
 • Hannes Obreno (4e plaats, roeien, skiff)
 • Thomas Pieters (4e plaats, golf)
 • Evi Van Acker (4e plaats, zeilen, laser radial)
 • Jaouad Achab (5e plaats, taekwondo, -68kg)
 • Raheleh Asemani (5e plaats, taekwondo, -57kg)
 • de aflossingsploeg 4x100m vrije slag met Jasper Aerents, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene (6e plaats, zwemmen, 4x100m vrije slag)
 • Marten Van Riel (6e plaats, triatlon)
 • Elke Vanhoof (6e plaats, BMX)
 • de aflossingsploeg 4x200m vrije slag met Louis Croenen, Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Pieter Timmers en Emmanuel Vanluchene (8e plaats, zwemmen, 4x200m vrije slag)
 • Louis Croenen (8e plaats, zwemmen, 200m vlinderslag)
 • Dennis Goossens (8e plaats, artistieke gymnastiek, ringen)
 • Thomas Van der Plaetsen (8e plaats, atletiek, tienkamp)


Dankzij de steun van het Fonds InBev-Baillet Latour

Het Fonds Baillet Latour brengt hulde aan de Belgische atleten en financiert de premies voor de atleten en coaches die op de Olympische Spelen in Rio in de top 8 van hun discipline zijn geëindigd.

Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC: "De Belgische sport heeft meer dan ooit behoefte aan aanmoediging en financiële steun. Ik ben zeer verheugd dat het Fonds Baillet Latour hulde brengt aan de olympische atleten door hen financieel te steunen. Namens het BOIC en alle atleten: onze oprechte dank. De samenwerking tussen het Fonds Baillet Latour en het BOIC beantwoordt perfect aan onze noden en mag zonder twijfel gelden als een voorbeeld voor het bedrijfsleven."

Alain De Waele, secretaris-generaal van het Fonds Bailet Latour: "Het Fonds Baillet Latour draagt de olympische filosofie hoog in het vaandel en wil de sportieve prestaties van de atleten van Team Belgium op de Spelen aanmoedigen. Daarom steunen wij graag dit initiatief van het BOIC om onze Belgische olympische topatleten aan te moedigen."

Ook na de Olympische Spelen van Peking in 2008 en de Spelen van Londen in 2012 stelde het Fonds Baillet Latour een bedrag ter beschikking voor de huldiging van de atleten. Graaf Henri de Baillet Latour was, van 1925 tot 1945, de derde voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), als opvolger van baron Pierre de Coubertin.


Het volledige overzicht van de premies voor Rio 2016 vindt u via deze link.

Via deze link vindt u een algemeen overzicht van de premies voor de Olympische Spelen in Rio zoals beslist door de raad van bestuur van het BOIC.