Logo of Team Belgium

Vandaag herbevestigden de verschillende partners in het Be Gold project hun engagement om jonge atleten te ondersteunen bij hun weg naar de Olympische en Paralympische Spelen. Ze namen hiervoor samen met de toekomstige topatleten binnen het Be Gold project een symbolische vlucht naar LA in 2028. Vertegenwoordigers van de Nationale Loterij, ADEPS, Sport Vlaanderen, het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en Ostbelgien maakten vervolgens hun bereidheid om verder te gaan met de officiële verlenging van de overeenkomst bekend en dit voor een nieuwe werkingsperiode voor het project tussen 2023 en 2032.

  • De ambitie van Be Gold is om zo veel mogelijk medailles en top 8 plaatsen op de Olympische en Paralympische Spelen te behalen.
  • Sinds 2004 haalden Belgische atleten die binnen het Be Gold project voorbereid werden op de Spelen in totaal 8 Olympische medailles en 35 Olympische top 8 plaatsen: denk aan Nafi Thiam, Nina Derwael en de Red Lions. In totaal ondersteunde Be Gold al 499 topsport-projecten en 2888 individuele jonge topsporttalenten.
  • In 2023 steunt Be Gold in totaal 31 topsportprojecten en 301 jonge atleten. In 2004 waren dat slechts 3 topsportprojecten.

Wat doet Be Gold?

Be Gold stelt, samen met de Gemeenschappen en de sportfederaties, een professionele omkadering voor jonge sportieve talenten op, waarbij de nadruk ligt op het begeleidende kader voor de beste jonge talenten. Door jongeren ook te ondersteunen bij hun deelname aan vooraanstaande Europese en Wereldkampioenschappen, kunnen ze betere ervaringen opdoen op hoog niveau. Be Gold en haar partners bieden atleten een groeitraject met een specifiek doel aan: een Olympische medaille of top 8 prestatie.

Ondersteuning wordt geïndividualiseerd bepaald om de beste complementariteit van de verschillende structurele subsidies van de Gemeenschappen te zoeken met de steun die atleten al ontvangen van hun sportfederatie. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de Fédération Wallonie-Bruxelles via de Algemene directie van de Sport (ADEPS), De Vlaamse Gemeenschap via Sport Vlaanderen, het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité, de Duitstalige gemeenschap met Ostbelgien en de Federale overheid via de specifieke steun van de Nationale Loterij, die ook een bepalende factor en een echte toegevoegde waarde is voor het welslagen van het project.

De steun die atleten ontvangen kan dus verschillende vormen aannemen: technisch, fysiek, medisch, mentaal, diëtetiek, maar ook heel praktisch. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij het combineren van topsport met studies, herstel na een kwetsuur of een blessure, of specifieke noden van sporters.

Armand Marchant, Belgisch atleet in het alpineskiën, raakte in 2017 gewond bij een ski-ongeval waarbij hij zijn knieschijf ontwrichtte, zijn ligamenten scheurde en zijn scheenbeen brak. Armand was ook een Be Gold atleet en werd na zijn kwetsuur verder ondersteund door het project: “Be Gold en haar partners bleven in me geloven, en gingen zelfs samen op zoek naar de beste behandelingsmethodes. Mede dankzij het Be Gold project kon ik na 3 jaar en 7 operaties opnieuw op het hoogste niveau op de latten staan.”


Resultaten en doelen van Be Gold

Sinds de oprichting in 2004 wisten Be Gold atleten al 8 Olympische medailles, en 35 Olympische top 8 plaatsen te bemachtigen.

De samenwerking van een verscheidenheid van competenties is essentieel in topsport en is van groot belang tussen de verschillende partners in het project Be Gold. Het project maakt al verscheidene jaren deel uit van de complementariteit van de verschillende structurele subsidies van de Gemeenschappen. 

De kracht van het project Be Gold ligt in het partnerschip dat alle componenten van de topsport in België verenigt. De diversiteit tussen de partners is gebaseerd op één enkel doel: het succes op lange termijn van jonge sporttalenten met ambitieuze maar essentiële doelstellingen om het hoogste niveau in de competitiesport te bereiken.

Het doel van Be Gold is natuurlijk zo veel mogelijk Olympische en Paralympische medailles en top 8 plaatsen behalen door Belgisch topsporttalent optimaal voor te bereiden op een Olympische of Paralympische prestatie. Ook de komende jaren blijft die doelstelling gelden.

Daarnaast wil het project Be Gold en haar partners het aantal podiumplaatsen op internationale jeugdkampioenschappen verder laten groeien, het aantal Be Gold atleten op de Olympische en Paralympische Spelen laten toenemen, en daardoor ook het aantal top 8 plaatsen en medailles dat Be Gold atleten voor ons land bemachtigen exponentieel laten groeien.

Terwijl in 2004 slechts 3 projecten gesteund werden, ondersteunt Be Gold vandaag 31 topsportprojecten en 301 individuele atleten, waarvan een selectie vandaag werd voorgesteld in Brussel: de toekomst van Belgische topsportprestaties is verzekerd.


Over Be Gold

Het project “Be Gold” werd in 2004 opgestart als het project ABCD "jonge beloftevolle sporters", en heeft als doelstelling het promoten van specifieke projecten op het vlak van ontplooiing en begeleiding van de beste jonge sportieve talenten.

Dit project heeft als middellange- en langetermijndoelstelling (2028-2030-2032-2034) het behalen van een Top 8 op de Olympische Spelen of een Top 3 op de Paralympische Spelen (Winter of Zomer).

De filosofie van Be Gold richt zich op het creëren van optimale structuren, professionele training en competities, boven op de beschikbare middelen die al ontwikkeld en voorgesteld werden door de Gemeenschappen en het BOIC.

Be Gold is uniek. Het biedt namelijk een individuele aanpak in functie van de specifieke behoeften van elke jonge atleet. Eén van de doelstellingen is het ontwikkelen van de nodige samenwerkingen in een olympisch perspectief tussen de gemeenschapsfederaties, in het kader van teamsporten maar ook in samengestelde teams.

Be Gold heeft een nieuwe cultuur gelanceerd in het begeleiden van de beste jongeren en onze aanpak is toonaangevend geworden voor de meeste sportfederaties in hun werk op lange termijn.