Logo of Team Belgium

In de Braziliaanse dagsessie kwamen zaterdag heel wat Belgen in actie. Het goud van Greg Van Avermaet was uiteraard het absolute hoogtepunt, maar we zetten ook graag de prestaties van de andere Belgen op een rij. Een overzicht.

Roeier Hannes Obreno was de eerste landgenoot die zaterdag in actie kwam. In het Lagoa Stadium plaatste hij zich met een zege in de derde reeks rechtstreeks voor de kwartfinales in de skiff. De 25-jarige Obreno werkte in baan 4 zijn reeks af in 7:09.06 en had zo meer dan drie seconden voorsprong op de Pool Natan Wegrzycki-Szymczyk (7:12.43). De Argentijn Brian Rosso (7:22.69) mocht als derde mee naar de kwartfinales, die dinsdag op het programma staan. 

"Ik heb zo economisch mogelijk proberen te roeien en niet te veel krachten verspild, dus dat is heel goed", analyseerde Obreno. Dinsdag wil de West-Vlaming zijn wedstrijd op dezelfde manier aanpakken. "Ik ga proberen goed uit de start te komen. Als ik voorsprong heb, ga ik die proberen vast te houden. Anders wordt het aanklampen en proberen in het tweede stuk het goede ritme te vinden en daar het verschil te maken."

Charline Van Snick (IJF 8), in Londen nog goed voor brons, strandde in Rio in het olympisch judotornooi in de klasse tot 48 kilogram in de tweede ronde (achtste finales). Ze verloor met yuko van de Braziliaanse titelverdedigster Sarah Menezes (IJF 5). In haar eerste kamp in de Carioca Arena had ze de Roemeense Monica Ungureanu (IJF 11) gevloerd met ippon. "De ontgoocheling is enorm. Ik heb gestreden tot het einde", zei Van Snick in tranen. "Die yuko voor Menezes was heel genereus gegeven. Ik viel volledig op mijn buik, maar een punt is een punt. Het is aan mij om terug te keren in het gevecht."

Yanina Wickmayer (WTA 36) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het olympisch tennistornooi. De Belgische nummer 1 was in haar openingsronde niet opgewassen tegen de Tsjechische Barbora Strycova (WTA 21), het zestiende reekshoofd. Die haalde het met 7-6 (8/6) en 6-1. In de eerste manche kreeg 'Wicky' maar liefst drie setballen, maar die liet ze alledrie liggen. "De Olympische Spelen hebben niets te zien met andere tornooien. Het is een unieke belevenis, zeer speciaal. Ik hoop binnen vier jaar opnieuw deel te nemen", aldus Wickmayer.

Maar zo lang hoeft ze niet te wachten, want later op de dag kwam er goed nieuws. De Olympische Spelen zijn nog niet voorbij voor Yanina Wickmayer. Wickmayer en Kirsten Flipkens mogen aantreden in dubbelspel. Dat heeft Internationale Tennisfederatie beslist na forfait van een Taiwanees duo.

Kimberly Buys heeft zich verzekerd van een ticket voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Ze verpulverde in de reeksen ook haar eigen Belgisch record. Buys tikte in de vierde reeks in 57.91 als vijfde aan. Met haar chrono stelde ze haar eigen record gevoelig scherper, ze was bijna een halve seconde sneller dan de 58.36 die ze op 2 augustus 2015 op het WK in het Russische Kazan op de tabellen had gezet. Buys, die als eerste Belgische zwemster in actie kwam in Rio, liet de dertiende tijd optekenen en mocht zo naar de halve finales.

Turner Dennis Goossens heeft een knappe oefening neergezet aan de ringen. De 22-jarige gymnast kreeg 15.366 punten en werd daar derde mee in de eerste subdivisie. Pas om 2u 's nachts Belgische tijd weet hij of dat volstaat voor een ticket voor de toestelfinale met de beste acht. "Ik ben tevreden met de oefening die ik bracht, alhoewel ik het gevoel heb dat ik het nog iets beter kon doen. Maar eigenlijk ben ik vooral heel tevreden dat ik dit hier kon brengen, ik ben hier ontzettend dankbaar voor."

De Belgische hockeymannen zijn hun olympisch tornooi begonnen met een klinkende 4-1 zege tegen Groot-Brittannië. De Red Lions waren heer en meester in het Deodoro Stadium in Rio de Janeiro. Bij rust stond het nog 1-1, na de pauze vonden de Belgen driemaal de weg naar de netten. Jérôme Truyens, Tanguy Cosyns, Simon Gougnard en Cédric Charlier scoorden voor de Red Lions. Zondag al spelen de Belgen hun tweede groepswedstrijd in Rio, dan wacht gastland Brazilië. Daarna volgen duels tegen Australië, Spanje en Nieuw-Zeeland. De eerste vier van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales.