Logo of Team Belgium

De Red Lions hebben zich dinsdag verzekerd van een plaats in de finale van het olympisch hockeytornooi bij de mannen op de Spelen in Rio de Janeiro. Ze zijn nu al zeker van goud of zilver, de zesde medaille voor Team Belgium op deze Spelen is nu dus al een feit.

De Belgen (FIH 6) haalden het in de halve eindstrijd na een uitstekende wedstrijd met 3-1 van olympisch vicekampioen Nederland (FIH 2) en strijden donderdag met Argentinië (FIH 7) (22u Belgische tijd) om de olympische titel.

In een gesloten eerste helft waren kansen aanvankelijk schaars. Nederland miste een strafcorner, aan de overzijde was het in de 25ste minuut toch raak. Na de eerste strafcorner belandde de bal voor de stick van Jérôme Truyens en die knalde de 1-0 in doel. Amper vier minuten later verdubbelden de Red Lions hun voorsprong. Charlier zag na een counter de opkomende John-John Dohmen, de kapitein tikte de 2-0 van dichtbij tegen de Nederlandse touwen. Enkele seconden later kon Oranje nog tegenscoren, het was Mink van der Weerden die een strafcorner scoorde (29.)

In het derde kwart hielden de Belgen knap stand, bij het begin van het vierde kwart bezorgde Florent Van Aubel de Lions meteen opnieuw extra ademruimte, hij tikte in de 46ste minuut de 3-1 binnen. Nadien bleken de spelers van bondscoach Shane McLeod verdedigend ijzersterk, Nederland kon geen vuist meer maken en droop af.

Pierre-Olivier Beckers : "Het resultaat van vele jaren werk »

BOIC-voorzitter, Pierre-Olivier Beckers heeft de overwinning van de Red Lions in de halve finales tegen Nederland bijgewoond.

"Het is ongelooflijk, fantastisch. We hebben een buitengewone match gespeeld met veel maturiteit op het terrein”, zei Pierre-Oliver Beckers achteraf. “ Het succes van vanavond is niet een succes op zichzelf maar het resultaat van minstens 16 jaar inspanningen van verschillende generaties spelers, stafleden, van de federatie en van het BOIC. Een geweldige vooruitgang sinds Peking 2008 waar de Red Lions 9e eindigden. Dit bewijst alleen maar dat we moeten geloven in het talent van onze atleten ».

In de finale botst België donderdag op het verrassende Argentinië (FIH 7). Dat kegelde eerder op de dag titelverdediger Duitsland (FIH 3) uit het tornooi. De olympische kampioenen van vier jaar geleden moesten met 5-2 het onderspit delven tegen de Argentijnen. België én Argentinië staan voor het eerst in een olympische hockeyfinale bij de mannen.

Door het bereiken van de finale zijn de Red Lions zeker van goud of zilver, de zesde medaille voor Team Belgium op deze Spelen is nu dus al een feit. De medaille voor de Red Lions is de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds 1936. Toen pakte het Belgische waterpoloteam brons in Berlijn