Logo of Team Belgium

De Red Lions, de Belgische hockeymannen, hebben woensdag in het Brusselse stadhuis de 91e Nationale Trofee voor Sportverdienste overhandigd gekregen van prinses Astrid. De Lions, die al sinds 7 november zeker waren van de trofee, ontvingen hun prijs in het bijzijn van ex-laureaten als Kim Gevaert, Eddy Merckx, Paul Van Himst, Jean-Michel Saive en Jean-Marie Pfaff.

Op de erelijst volgen de hockeymannen, die bekroond worden voor hun wereldtitel in India en hun Europese titel in eigen land, Nina Derwael op.

"Het collectief en de uitzonderlijke resultaten van de Red Lions zorgden voor unanimiteit bij de jury", zei Benoit Hellings, eerste schepen van de stad Brussel. "Ze zijn een inspiratiebron voor tal van sporters en zorgen voor een positief Belgisch sportimago in het buitenland."

De Belgische hockeymannen wonnen de prijs al eens in 1959, en de Trofee voor Sportverdienste kan in principe maar één keer worden gewonnen, maar het reglement laat aan ploegen toe om meermaals verkozen te worden als het om duidelijk verschillende generaties gaat. Woensdag waren zes spelers aanwezig van de ploeg die 60 jaar geleden al de hoofdvogel afschoot.

"Het hockey is zodanig veranderd, dat je de sport niet meer kan vergelijken met degene die wij destijds beoefenden", aldus André Muschs, voormalig specialist van de strafcorner. Het is nog maar de 6e keer in 91 edities dat de prijs naar een ploeg gaat. De voorgangers van de Red Lions waren voetbalclub Union (1934), de hockeymannen (1959), RSC Anderlecht (1978), de Rode Duivels (1980), de vrouwelijke 4x100m spurt (2007) en de Belgian Tornados (2015).

Belga