Logo of Team Belgium

Terwijl sportminnend België nog bekomt na de formidabele zevenkamp van Nafitassou Thiam, kwamen zondag opnieuw een aantal Belgen in actie. Vooral de comeback van golfer Thomas Pieters en de zege van de Red Lions ogen mooi.

Yuhan Tan (BWF 51) is er zondag op het badmintontoernooi niet in geslaagd zijn tweede en laatste wedstrijd in groep C te winnen. De Limburger onderging de wet van de sterkste tegen de Taiwanese favoriet Chou Tien Chen (BWF 7). Het werd 14-21 en 8-21 na 33 minuten. Tans uitschakeling betekent meteen ook het einde van zijn internationale carrière. De negenvoudige Belgische kampioen ging zaterdag in zijn eerste poulewedstrijd met 20-22 en 12-21 onderuit tegen de Israëliër Misha Zilberman (BWF 56).

EEN VIERDE PLAATS VOOR THOMAS PIETERS

Na een ijzersterke slotronde beëindigde de Antwerpenaar het golftoernooi op een knappe vierde plaats. Thomas Pieters stond na twee rondes, halfweg de competitie, knap tweede maar kende zaterdag een echte offday. Op de slotdag trok Pieters nog eens alle registers open en kwam hij op de Olympic Golf Course rond in 65 slagen, zes onder par en zijn beste ronde van het toernooi. Met een totaal van 275 slagen (-9) moet Pieters in de eindstand alleen de Britse winnaar Justin Rose (-16), de Zweed Henrik Stenson (-14) en de Amerikaan Matt Kuchar (-13) laen voorgaan.

"Ik heb vandaag heel goed gespeeld", reageerde Pieters. "Ik heb zeker vijftien of zestien kansen op birdies gecreëerd. Daarvan heb ik er maar zes verzilverd. Onder meer op de laatste hole laat ik er een liggen. Maar ik kan mezelf niets verwijten. Gisteren was het gewoon mijn dag niet. De fout lag 100 procent bij mij, maar ik kende ook wat pech, wat wel vaker gebeurt in deze sport."

Nicolas Colsaerts begon aan de slotdag als veertiende, een positie die hij deelde met onder meer Pieters. Maar terwijl die laatste een comeback lukte, kwam Colsaerts rond in twee over par. Hij eindigde zo met 283 slagen (-1) achter zijn naam. Colsaerts haalde daarop -met een krop in de keel- nog eens aan waarom zijn band met de Spelen zo speciaal is. Zijn overgrootvader Jean-Jacques Tensen nam na WOI deel aan de Spelen als lid van het waterpoloteam. "Ik had een hechte band met mijn overgrootmoeder. Ze woonde bij ons tot ik 17 was en wij waren echt close. Ik heb deze week heel vaak aan haar gedacht."

RED LIONS NADEREN MEDAILLES

Ze zijn aan een ijzersterk tornooi bezig, onze hockeyers van Team Belgium. De Red Lions versloegen in de kwartfinales India met 3-1, nadat de Indiërs eerst nog op voorsprong gekomen waren. Twee goals van Sebastien Dockier en Tom Boon beslisten echter de wedstrijd in het voordeel van de Red Lions. Coach Shane McLeod voelt de druk stijgen na vijf zeges in zes wedstrijden. "Dit is fantastisch. Ik denk dat ons team gewoon te sterk was voor hen", besluit McLeod.
De Belgische mannenploeg neemt het in de halve finales van het olympisch hockeytornooi op tegen Nederland.

JASPER DE BUYST IN HET OMNIUM

Jasper De Buyst staat halfweg het omnium - na drie van de zes onderdelen - achttiende en laatste in de stand.

De renner van Lotto Soudal begon zijn omnium met een laatste plaats in de scratch, deed met een zestiende plaats amper beter in de achtervolging en kon ook in de afvalkoers geen gensters slaan. Daarin ging hij er als vierde uit.

VEERLE DEJAEGHERE EERSTE BELGISCHE MARATHONVROUW

Veerle Dejaeghere mag dan een atlete van 43 zijn, presteren doet ze nog steeds. Dejaeghere liep 2:37:39. Zo'n zeven minuten later was het tijd voor Manuela Soccol (74e) om te finishen, in 2:44:18 om precies te zijn. Els Rens (84ste) eindigde de wedstrijd in een tijd van 2:45:82. Veel atletes gaven op door de warmte.

NICOLA PHILIPPAERTS UITGESCHAKELD, JEROME GUERY FOUTLOOS

Nicola Philippaerts trad zondagmiddag voor het eerst aan op Olympische Spelen. Hij nam de fakkel over van zijn vader Ludo, die vier keer deelnam aan de Spelen. Maar net als veel andere ruiters kwam hij niet verder dan de elfde van de twaalf hindernissen (een oxer-steilsprong). Zijn paard weigerde twee keer te springen over de combinatie en dus was Philippaerts uitgeschakeld. "Het is echt spijtig om de Olympische Spelen al in de eerste ronde te moeten verlaten. Ik ben heel ontgoocheld", reageerde hij.

Jérôme Guery heeft zich zondag wel probleemloos voor de tweede kwalificatieronde van de jumping geplaatst. Met de 10-jarige ruin Grand Cru bleef de 36-jarige Namenaar in de eerste ronde foutloos. "De sfeer, de massale persaanwezigheid, alles is anders aan de Spelen. Maar ik hou ervan, en mijn paard lijkt dat ook te doen. Ik kan niet wachten om opnieuw in actie te komen", klonk het bij Guery.

AFSCHEID IN SCHOONHEID VOOR LIANNE TAN

Lianne Tan heeft haar olympisch badmintontornooi in schoonheid afgesloten. De nummer 68 van de wereld haalde het in haar derde en laatste wedstrijd in groep E met 2-0 van de Portugese Telma Santos (BWF 71), de setstanden waren 21-16 en 21-18. De 25-jarige Tan was echter eerder al uitgeschakeld.