Logo of Team Belgium

De Belgische nationale mannenhockeyploeg is zondagavond op het Sportgala in Schelle voor de vijfde keer verkozen tot Ploeg van het Jaar.

In de jaarlijkse verkiezing van Sportspress kregen de Red Lions liefst 1.197 punten achter hun naam, bijna twee keer zoveel als de Belgian Cats (600 punten), die vorig jaar de trofee in de wacht sleepten. De Belgische jumpingploeg, dit jaar goed voor Europees en olympisch brons, eindigde met 404 punten op de derde plaats. De Red Lions werden eerder al in 2012, 2016, 2018 en 2019 verkozen tot Ploeg van het Jaar en met vijf stuks zijn ze dan ook recordhouder.

 Voor de Belgische hockeymannen werden de Olympische Spelen van vorige zomer in de Japanse hoofdstad Tokio de bekroning van enkele uiterst succesvolle jaren. In de finale haalden ze het toen met shoot-outs van Australië. Vijf jaar eerder waren ze in Rio ook al olympisch vicekampioen geworden. Op het EK van eerder dit jaar in het Nederlandse Amstelveen werden ze derde. 

De Red Lions werden in oktober al gelauwerd met het Vlaams Sportjuweel, een trofee die sinds 1982 wordt uitgereikt. Met de prijs beloont de Vlaamse overheid een sporter of ploeg die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. Atleten kunnen de prijs maar één keer in hun sportcarrière krijgen. Er is geen geldprijs aan verbonden, wel een trofee van 18 kilogram. 

Belga