Logo of Team Belgium

De Belgische mannenhockeyploeg (FIH 6) heeft donderdag de zilveren medaille gewonnen op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. In de finale liepen de Red Lions tegen een 2-4 aan tegen Argentinië (FIH 7), zilver dus na een voor de Belgen historisch tornooi.

Voor België en Argentinië was het de eerste keer dat ze een olympische hockeyfinale bij de mannen mochten spelen. De verrassende Argentijnen kegelden eerder in de halve finales titelverdediger Duitsland (FIH 3) uit het tornooi, België bleek toen te sterk voor olympisch vicekampioen Nederland (FIH 2). In de strijd om het brons trokken de Duitsers aan het langste eind.

Deze medaille voor de Red Lions is de eerste Belgische medaille in een ploegsport sinds 1936. Toen pakte het Belgische waterpoloteam brons in Berlijn. Het is de tweede keer dat een Belgisch hockeyteam een olympische medaille kan pakken. Op de Spelen van 1920 in Antwerpen veroverden de Belgische hockeymannen brons. De weg naar de medailles was toen echter een pak korter, want er namen toen maar vier teams deel aan het tornooi.

Voor Team Belgium was het de zesde medaille op deze Spelen, na Greg Van Avermaet (goud/wegrit), Nafi Thiam (goud/zevenkamp), Dirk Van Tichelt (brons/judo -73kg), Pieter Timmers (zilver/100m vrije slag) en Jolien D'hoore (brons/omnium baanwielrennen).