Logo of Team Belgium

De Belgische hockeyvrouwen (FIH 10) hebben zondag de bronzen medaille behaald op het EK in het Nederlandse Amstelveen. In de kleine finale waren de Red Panthers met 3-1 te sterk voor Spanje (FIH 7).

In het tweede quarter openden de Belgen de score. Barbara Nelen rukte op en deponeerde de bal vanuit een scherpe hoek in doel. Het team van Raoul Ehren zette in de 40e minuut de 2-0 op het scorebord. Alix Gerniers bracht na een mooie actie de bal voor doel, een Spaanse verdedigster die onder druk werd gezet door Abigail Raye verschalkte haar eigen doelvrouw. In het begin van het vierde quarter maakte Jimenez voor Spanje de aansluitingstreffer. Maar de Red Panthers drukten de Spaanse hoop de kop in met een machtige uithaal van Ambre Ballenghien.

De Belgische vrouwen behalen zo hun tweede EK-medaille. In 2017 veroverden ze zilver, ook al in Amstelveen. Om 12u30 staat de finale op het programma. Daarin neemt gastland Nederland (FIH 1) het op tegen Duitsland (FIH 3), net zoals bij de mannen zaterdag. De Red Panthers werden in de halve finales met 3-1 uitgeschakeld door Oranje. De Red Lions behaalden zaterdag de bronzen medaille na een 3-2 zege tegen Engeland in de troostfinale. De Europese titel bij de mannen ging naar Nederland.

Op haar eerste grote internationaal toernooi bij de senioren heeft de 20-jarige Red Panther France De Mot meteen haar eerste medaille beet. "Dit is het resultaat van een fantastisch toernooi voor het team", verklaarde de jonge aanvalster.

"Onze ploeg heeft deze week echt hard gewerkt", stelde De Mot. "We waren constant in de vijf matchen. Telkens toonden we wie we zijn. Dat heeft het verschil gemaakt", aldus de speelster van Racing. De Red Panthers toonden in Amstelveen dat ze teams uit de top tien van de wereldranking aankunnen, enkel Europees kampioen Nederland lijkt nog in een andere categorie te spelen.

"Na al wat we gerealiseerd hebben, kunnen we concreet beginnen denken aan de komende doelstellingen: het volgende WK en EK en de Olympische Spelen in Parijs. Ik denk dat we klaar zullen zijn voor die afspraken, want we gaan nog hard werken. We willen nog meer." De Mot en vijf andere speelsters van de A-kern nemen eind dit jaar nog deel aan het WK voor junioren in Zuid-Afrika.

Belga