Logo of Team Belgium

Tradities zijn er om in stand te houden. En dus zal ook in 2024 de Olympische vlam een reis maken van Griekenland naar de plek van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het vuur doorkruist heel Frankrijk maar gaat ook via de overzeese gebieden. Reis jij ook mee? 

Op 16 april van volgend jaar wordt de Olympische vlam ontstoken in het Griekse Olympia, de stad waar de oude Spelen werden gehouden. Na negen dagen de Peloponnesos te hebben doorkruisd zal ze, aan boord van de driemaster, Belèm, koers zetten richting Marseille. 

Op 8 mei begint dan in Marseille de fakkeltocht doorheen Frankrijk om op 7 juni toe te komen in Brest. 

Vanuit Brest neemt het Olympisch vuur weer de boot naar de Franse overzeese gebieden, naar Guadeloupe deze keer maar houdt onderweg daarnaartoe halt in Polynesië, Guyana, Réunion en Martinique.  

Van Guadeloupe zet de vlam opnieuw koers naar Frankrijk, naar Nice voor een volgende fakkeltocht doorheen Frankrijk.

De route  zal gaan langs het huis van Jeanne d'Arc in Orléans, Robert Schuman in Scy-Chazelles, Charles de Gaulle in Colombey-les-Deux-Eglises. 

Langs de Mount Pelée, het Verdun Memorial, de Mont Blanc vallei, het Millau Viaduct, Albertville, de plek waar in 1992 de winterspelen werden georganiseerd, het kasteel van Versailles … de grotten van Lascaux, de middeleeuwse steden Carcassonne langs architectonische meesterwerken van kerken en abdijen, zoals de Mont-Saint-Michel, de kastelen van de Loirevallei en de herdenkingsplaatsen, het Verdun Memorial en de stranden van de Landing in Normandië. 

De Olympische vlam zal worden gedragen langs de meest prestigieuze en gerenommeerde wijngaarden, zoals die van Saint-Emilion, Chablis en Layon, en de terroirs en de gastronomie laten zien waar ze beroemd om zijn.  

Ze zal worden gedragen tot in de Puy du Fou, de Arena van Arles en het Palais des Festivals in Cannes. Langs de golven van Biarritz of Teahupo'o, of tot op de Mont Ventoux tot in de Stade de Marseille en het Geoffroy-Guichard stadion in Saint-Etienne. Of nog langs Roland-Garros …. 

Gedurende 80 dagen zal ze bijna 12.000 km afleggen en gedragen worden door zo’n 10.000 lopers.